Trojanlar (trojan, celestial body)

Astronomide bir trojan, Lagrangian noktalarından (L4 ve L5) birinin yakınındaki ana gövdenin yaklaşık 600 önünde veya arkasında sabit bir yörüngede kalan, daha büyük bir yörüngeyi paylaşan küçük bir gök objesidir (çoğunlukla asteroitler). Trojanlar, gezegenlerin veya büyük uyduların yörüngelerini paylaşabilir.

Trojanlar, bir tür ortak-yörünge objesidir. Bu düzenlemede, bir yıldız ve bir gezegen, genellikle yörüngedeki gezegenden çok daha büyük olduğu için yıldızın merkezine yakın olan ortak ağırlıkmerkezileri (barycenterlar) etrafında yörüngede dönerler. (Barycenter, birbirinin etrafında dönen iki veya daha fazla cismin kütle merkezidir ve cisimlerin etrafında döndüğü noktadır.)

Buna karşılık, yıldız-gezegen sisteminin Lagrange noktalarından birinde bulunan hem yıldızdan hem de gezegenden çok daha küçük bir kütle, bu barycenter boyunca hareket eden birleşik bir gravitasyonal kuvvete tabidir.

Bu nedenle, en küçük obje, gezegenle aynı yörünge periyoduna sahip barycenter etrafında yörüngede dolanır ve düzenleme zamanla sabit kalabilir.

Solar Sistemde en çok bilinen trojanlar Jüpiter'in yörüngesini paylaşır. Bunlar, L4’de (Jüpiter'in önünde) Greek camp’da ve L5'te (Jüpiter'den sonra) Trojan kampda ayrılırlar. Bir kilometreden daha büyük bir milyondan fazla Jüpiter trojanın varolduğu düşünülüyor: bunların 7000'den fazlası şu anda kataloglanıyor.

Diğer gezegen yörüngelerinde bugüne kadar sadece dokuz Mars trojanı, 28 Neptün trojanı, iki Uranüs trojanı ve iki Yer trojanı bulundu. Geçici bir Venüs trojanı da bilinmektedir. Sayısal yörünge dinamiği kararlılık simülasyonları, Satürn ve Uranüs'ün muhtemelen ilkel trojanlara sahip olmadığını göstermektedir.

Aynı düzenleme, primer obje bir gezegen olduğunda ve ikincil nesne onun uydularından biri olduğunda ortaya çıkabilir, bu sayede çok daha küçük trojanlar onun yörüngesini paylaşabilir. Bilinen tüm trojan uyduları Satürn sisteminin bir parçasıdır. Telesto ve Calypso, Tethys trojanları ve Dione'nin Helene ve Polydeuces'idir.

(a) Trojan noktalar, L4 ve L5 Lagrange noktalarında, ikincil nesnenin yörünge yolunda (mavi), birincil nesnenin etrafında (sarı) bulunur. Tüm Lagrange noktaları kırmızı ile belirtilmiştir, (b) soar sistemin barycenterinin Güneş'e göre hareketi


NASA, WISE misyonu NEOWISE bölümü tarafından keşfedilen, bilinen ilk Yer Trojan asteroidini gösteren artistik bir resim; asteroit gri ve aşırı yörüngesi yeşil renkte, Yer’in Güneş etrafındaki yörüngesi mavi noktalarla gösterilmiştir (Objeler ölçekli değildir) https://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/multimedia/gallery/neowise/pia14404.html

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Trojan_(celestial_body)

22 Şubat 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (minör gezegenler)