Transhümanizm (transhumanism)

Transhümanizm felsefi bir harekettir; savunucuları uzun ömürlülüğü, ruh halini ve bilişsel yetenekleri büyük ölçüde artırabilen sofistike teknolojiler geliştirilip yaygın olarak kullanılabilir hale getirilerek insanlık durumunun iyileştirilmesini destekliyor ve öngörüyorlar.

Transhümanist düşünürler, ortaya çıkan teknolojilerin temel insan sınırlamalarının üstesinden gelebilecek potansiyel yararlarını ve tehlikelerini ve bu tür teknolojileri kullanmanın etiğini inceler. Bazı transhümanistler, insanların sonunda kendilerini mevcut durumdan öylesine büyük ölçüde genişletilmiş yeteneklere sahip varlıklara dönüştürebileceklerine ve post-insan varlıklar etiketini hak edeceklerine inanırlar.

Transhümanist araştırmanın bir başka konusu da, insanlığın nükleer savaş veya asteroit çarpışması gibi varoluşsal risklere karşı nasıl korunacağıdır.

Transhümanizm teriminin günümüzdeki anlamı, adını FM-2030 olarak değiştiren ilk fütüroloji profesörlerinden biri tarafından önceden belirtilmişti. 1960'larda The New School'da, teknolojileri, yaşam tarzlarını ve post-insanlığa ‘geçiş’ olan dünya görüşlerini ‘transhuman’ olarak benimseyen insanları tanımlamaya başladığında ‘yeni insan kavramlarını’ kanıtladı. Yorumları, İngiliz filozof Max More'un 1990'da fütürist bir felsefe olarak transhümanizmin ilkelerini ifade etmeye başlaması ve Kaliforniya'da o zamandan beri dünya çapında transhümanist harekete dönüşen bir düşünce okulunu organize etmesi için entelektüel bir zemin oluşturacaktı.

Bilimkurgunun ufuk açıcı eserlerinden etkilenen transhümanist bir gelecek insanlığı vizyonu, felsefe ve din de dahil olmak üzere çok çeşitli perspektiflerden birçok destekçiyi ve olumsuzları etkiledi.

Penn State University Press, filozof Stefan Lorenz Sorgner ve sosyolog James Hughes ile işbirliği içinde, posthümanizm ve transhümanizm kavramlarını netleştirmek (ve her ikisini de karşılaştırmak) amacıyla, post-insana adanmış ilk akademik dergi olarak 2017 yılında Journal of Posthuman Studies'i kurdu.


Ray Kurzweil, büyük dünya olaylarını bir grafikte göstererek, ‘insan hayatının geri dönüşü olmayan bir şekilde dönüştürüleceği’ zamanına geri sayımın yapılabileceğine inanıyor

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanism

27 Nisan 2021

 

GERİ (felsefe)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)