Toprak Koruma (soil conservation)

Toprağın korunması, toprağın en üst katmanının erozyon nedeniyle kaybının önlenmesi veya aşırı kullanım, asitlenme, tuzlanma veya diğer kimyasal toprak kirlilikleri nedeniyle oluşan verim azalmasının önlenmesidir.

Daha az gelişmiş bazı bölgelerde bazı sürdürülemez geçimlik tarım yöntemleri uygulanıyor. Ormansızlaşmanın bir sonucu, genellikle büyük ölçekli erozyon, topraktaki besin maddelerinin kaybı ve bazen de tamamen çölleşmedir.

Toprağın daha iyi korunmasına yönelik teknikler arasında ürün rotasyonu, örtü bitkileri, koruyucu toprak işleme ve rüzgar kesicilerin dikilmesi (hem erozyonu hem de verimliliği etkiler) yer alır. Bitkiler öldüğünde çürür ve toprağın bir parçası haline gelirler. Kod 330, ABD Doğal Kaynakları Koruma Servisi tarafından önerilen standart yöntemleri tanımlar.

Çiftçiler binlerce yıldır toprak koruma uygulamaları yapıyor. Avrupa'da Ortak Tarım Politikası gibi politikalar, toprağın korunmasını daha iyi ele almak amacıyla toprak işlemenin azaltılması, kışlık örtü bitkileri, bitki artıkları ve çim kenarları gibi en iyi yönetim uygulamaları hedeflemektedir.

Erozyon sorununu çözmek için ayrıca politik ve ekonomik eylemlere ihtiyaç vardır. Basit bir yönetişim engeli, toprağa nasıl değer verdiğimizle ilgilidir ve bu, kültürel uyumla değiştirilebilir. Toprak karbonu, iklim değişikliğinin azaltılmasında rol oynayan bir karbon yutucudur.


(a) Toprağın korunmasına yönelik toprak yönetimi stratejileri (researchgate), (b) bozulmuş yamaçtaki erozyon bariyerleri, Marin County, Kaliforniya, (c) 1938'de Pensilvanya'da Contour çiftçiliği

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Soil_conservation

8 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)