Toprak Kimyası (soil chemistry)

Toprak kimyası toprağın kimyasal özelliklerinin incelenmesidir. Toprak kimyası mineral bileşimi, organik madde ve çevresel faktörlerden etkilenir. 1870'lerin başında İngiltere'deki Kraliyet Tarım Derneği'nin J. Thomas Way adlı danışman kimyageri, toprağın nasıl iyon değiştirdiği üzerine birçok deney yaptı ve toprak kimyasının babası olarak kabul edildi. Ekolojinin bu dalına katkıda bulunan diğer bilim adamları arasında Edmund Ruffin ve Linus Pauling bulunmaktadır.

Anahtar Kavramlar

Toprak yapısı: Toprak yapısı, bireysel toprak partiküllerinin, agregat adı verilen partikül kümelerini oluşturmak üzere bir arada gruplanma biçimini ifade eder.

Agregaların oluşumu: Agregalar değişen koşullar altında oluşabilir ve toprak ufku ve yapısı bakımından birbirinden farklılık gösterebilir.

Toprak yapısı türleri: Toprak yapısal formlarının sınıflandırılması büyük ölçüde şekle dayanır; küresel yapı, plaka-benzeri yapı, blok-benzeri yapı, prizma-benzeri yapı

Mineraller: Toprağın mineral bileşenleri ana kayalardan veya regolitten türetilir.

Toprak gözenekleri: Toprağın mikro gözenekleri ve makro gözenekleri arasındaki etkileşimler, toprağa ve çevredeki atmosfere su ve gazlı elementlerin sağlanmasına izin verdikleri için toprak kimyası açısından önemlidir.

Toprak suyu: Su, toprak profilindeki organizmalar için gereklidir ve ideal bir toprakta makro gözenekleri kısmen doldurur.

Hava/Atmosfer: Atmosferde oksijen, karbondioksit (CO2) ve nitrojen olmak üzere üç ana gaz bulunur. Topraktaki oksijenin varlığı önemlidir çünkü çözünmeyen kaya kütlesinin, çözünebilir minerallere ayrılmasına ve organik nemlendirmeye yardımcı olur.

Toprak dokusu: Toprak dokusu, toprağın yapısını koruma yeteneği, su akışının kısıtlanması ve topraktaki partiküllerin içeriği ile ilgili olarak toprak kimyasını etkiler.

Kum: Kum partiküllerinin boyutları değişir (yaklaşık 0.05 mm-2 mm). Bu partiküller kil ile kaplandıklarında kimyasal reaksiyonlara daha fazla dahil olurlar.

Silt: Silt partiküllerin boyutları değişir (yaklaşık 0.002 mm-0.5 mm). Silt partikülleri suyun ve havanın kolayca geçmesine izin verir, ancak mahsulün büyümesi için nemi korur. Siltli toprak hem organik hem de inorganik yeterli miktarda besin içerir.

Kil: Kil, partikül gruplarının en küçük boyutunda (yaklaşık <0.002 mm) olan partiküllere sahiptir. Kil ıslandığında yapışkan bir dokuyaya dönüşür.

Loam: Loam, toprakları kapsayan kum, silt ve kil kombinasyonudur.

Biota: Biota, organik maddeyle birlikte toprağın biyolojik sistemini oluşturmaya yardımcı olan organizmalardır.

Toprak organizmaları: Yaşayan toprak biyotası türleri bitkiler (flora), hayvanlar (fauna) ve mikroorganizmalar kategorilerine ayrılabilir.

Toprak organik maddesi: Toprak organik maddesi, topraktaki en büyük besin ve enerji kaynağıdır.


(a) Toprak partikül şekilleri, (b) toprak doku üçgeni

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Soil_chemistry

12 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)