Titrasyon (titrimetri ve hacimsel analiz olarak da bilinir), tanımlanmış bir analitin (analiz edilecek bir madde) konsantrasyonunu belirlemek için kullanılan yaygın bir kantitatif kimyasal analiz yöntemidir. Titrant veya titratör olarak adlandırılan bir reaktiften, konsantrasyonu bilinen bir standart çözelti hazırlanır. Titrant, analitin konsantrasyonunu belirlemek için analit çözeltisiyle reaksiyona girer. Analit ile reaksiyona giren titrantın hacmine titrasyon hacmi denir.
Titrasyon
tipleri
Farklı
prosedürlere ve hedeflere sahip birçok titrasyon türü vardır:
·
Asit-baz titrasyonu: Asit-baz titrasyonları,
çözelti içinde karıştırıldığında, bir asit ve bir baz arasındaki nötrleşmeye dayanır.
Numuneye ayrıca, eşdeğerlik noktasının pH aralığını kapsayan uygun bir pH indikatörü
eklenir.
·
Redoks titrasyonu: Redoks titrasyonları, bir
oksitleyici madde ile bir indirgeyici madde arasındaki indirgenme-oksitlenme
reaksiyonuna dayanır. Titrasyonun son noktasını belirlemek için genellikle bir
potansiyometre veya bir redoks indikatörü kullanılır.
·
Gaz fazı titrasyonu: Gaz fazı titrasyonları, gaz
fazında yapılan titrasyonlardır, özellikle titrant görevi gören başka bir gazın
fazlalığıyla reaksiyona girerek reaktif türlerin belirlenmesine yönelik
yöntemlerdir.
·
Kompleksometrik titrasyon: Kompleksometrik
titrasyonlar, analit ve titrant arasında bir kompleksin oluşumuna dayanır.
Genel olarak, analit ile zayıf kompleksler oluşturan özel kompleksometrik indikatörler
gerektirirler.
·
Zeta potansiyel titrasyonu: Bu tür titrasyonlar,
kolloidler gibi heterojen sistemleri karakterize etmek için, reaksiyonun tamamlanmasının
bir indikatör ile değil, zeta potansiyeliyle izlendiği titrasyonlardır.
·
Assay: Bir virüs veya bakterinin
konsantrasyonunu belirlemek için kullanılan bir biyolojik titrasyon tipidir.
En
yaygın titrasyon türleri asit-baz titrasyonları ve redoks titrasyonlarıdır.
https://en.wikipedia.org/wiki/Titration
14 Ağustos 2023