Tip I sicim Teorisi (type I string theory)

Teorik fizikte, tip I sicim teorisi, on boyutlu beş süpersimetrik sicim teorisinden biridir. Sicimleri yönlendirilmemiş olan (bir sicimin her iki yönü de eşdeğerdir) ve yalnızca kapalı sicimleri değil, aynı zamanda açık sicimleri de içeren tek sicimdir.

Ferdinando Gliozzi, Joël Scherk ve David Olive'in 1976'daki klasik çalışması, modüler değişmezlik yoluyla sadece kapalı sicimlerin bulunduğu durumlarda sicim spektrumlarının arkasındaki kuralların sistematik olarak anlaşılmasının yolunu açtı. Çalışmaları tip I sicim teorisine dayanmasına rağmen, açık sicimli modeller için bir ilerleme sağlayamadı.

İlk olarak 1988'de Augusto Sagnotti tarafından önerildiği gibi, tip I sicim teorisi, çeşitli anomalileri iptal etmek için vakumda eklenen 32 yarım-D9-brane ile, tip IIB sicim teorisinin bir yönelimi olarak elde edilebilir.

Düşük enerjilerde tip I sicim teorisi, SO(32) süpersimetrik Yang-Mills teorisine eşleşen on boyutta N = 1 süpergravite (tip I süpergravite) ile tanımlanır.

1984 Yılında Michael Green ve John H. Schwarz tarafından tip I sicim teorisindeki anormalliklerin iptal edildiği keşfi ilk süpersicim devrimini tetikledi. 1992'de A. Sagnotti tarafından gösterilen bu modellerin önemli bir özelliği, genel olarak Green-Schwarz mekanizmasının daha genel bir form alması ve iptal mekanizmasında birkaç form içermesidir.

Tip-IIB sicim teorisi ile tip-I sicim teorisi arasındaki ilişki, ilk olarak 1990'ların başlarında Roma Tor Vergata Üniversitesi'ndeki Sicim Teorisi Grubu tarafından sergilenen hem on hem de daha düşük boyutlarda çok sayıda şaşırtıcı sonuca sahiptir. Süpersimetrili veya süpersimetrisiz tüm yeni sicim spektrum sınıflarının kurulumunun yolunu açtı. Joseph Polchinski'nin D-brane'lar üzerine çalışması, bu sonuçlar için genişletilmiş objeler (D-brane, orientifold) açısından geometrik bir yorum sağlamıştır.

1990'lı yıllarda Edward Witten tarafından ilk olarak sicim kapling sabiti g ile tip I sicim teorisinin, 1/g kaplingli SO(32) heterotik sicime eşdeğer olduğu ileri sürülmüştür. Bu eşdeğerlik S-dualitesi olarak bilinir.

Tip I süpersicim teorisinin T-dual formülasyonu, bazen tip I' teorisi olarak da adlandırılır (https://arxiv.org/pdf/hep-th/9907061.pdf)


Tip I' sicim teorisinde (a) uzay-zaman şeması, (b): ayar kaplinlerinin evrimi (https://www.academia.edu/37419356/Gravitational_Waves_and_Predictions_of_K-Theory_for_Excited_Gravitons_in_The_Bulk)


https://en.wikipedia.org/wiki/Type_I_string_theory

18 Aralık 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (birleşik alan teorik ve kuantum-mekanik)
GERİ (sicim teoerisi)