Thomas Hareketi (thomas precession)

Fizikte, adını Llewellyn Thomas'tan alan Thomas presesyonu (hareketi), rölativistik bir düzeltme olup, temel bir partikülün spini veya makroskopik bir jiroskopun dönüşü için geçerlidir; eğrisel bir yörüngeyi takip eden bir partikül spininin açısal hızını, yörünge hareketinin açısal hızıyla ilişkilendirir.

Belirli bir atalet (eylemsizlik) çerçevesi için, ikinci bir çerçeve ona göre Lorentz ile güçlendirilmişse, üçüncü bir çerçeve ikinciye göre güçlendirilirse (ve ilk artırmayla ko-lineer değilse), birinci ve üçüncü çerçeveler arasındaki Lorentz dönüşümü ‘Wigner rotasyonu’ veya ‘Thomas rotasyonu’ olarak bilinen kombine bir destek ve rotasyon içerir.

Hızlandırılmış hareket için, hızlandırılmış çerçeve her an atalet çerçevesine sahiptir. İki artış küçük bir zaman aralığına (laboratuar çerçevesinde ölçüldüğü gibi), ikinci artıştan sonra bir Wigner dönüşüne yol açar. Zaman aralığının sıfıra meyilli olduğu sınırda, hızlandırılmış çerçeve her an dönecektir, dolayısıyla hızlandırılmış çerçeve açısal bir hızla döner.

·         Thomas presesyonu kuantum mekaniğinde spin-yörünge etkileşimine bir düzeltme sağlar.

·         Thomas presesyonu, özel rölativitenin düz uzay-zamanındaki kinematik bir etkidir.

·         Thomas presesyonu, genel rölativitenin kavisli uzay-zamanında, de Sitter presesyonunu (jeodezik etki) üretmek için geometrik bir etki ile birleşir.

·         Thomas presesyonuna genellikle dinamik etkiler eşlik eder.


g2/(g + 1) değeri, partikül hızının anlık büyüklüğü v ile, β = v/c olarak artar; Thomas rotasyonu β < 0.5 için ihmal edilebilir, 0.5 < β < 0.8 için düzenli bir şekilde artar ve sonra β 1'e yönelirken hızla sonsuza doğru gider; ‘Thomas yarısı’ düşük-hız sınırında belirgindir, rotasyon sadece ışık hızına yaklaşan hızlarda çok nettir

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_precession

17 Mayıs 2021

 

GERİ (özel görelilik kuramı)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)