Teorik Fizik (theoretical physics)

Teorik (kuramsal) fizik doğada gerçekleşen olaylar üzerine tahmin yürütmek, onları açıklamak ve akla yakınlaştırmak için fiziğe ait matematiksel modeller ve soyutlamalar kullanan fiziğin bir alt dalıdır. Kuramsal fizik, matematiğin fazlasıyla kullanılmasından dolayı matematiksel fizik olarak da adlandırılır. Buna karşın deneysel fizik deney ve gözlem araçlarını kullanarak araştırma yapar.

Bilimdeki ilerlemeler genellikle deneysel ve teori çalışmalar arasındaki etkileşime bağlıdır. Bazı durumlarda kuramsal fizik matematiksel kalıplara sıkıca yapışırken, deney ve gözlemlere çok az önem verir. Örneğin Albert Einstein, özel göreliliği geliştirirken, Maxwell denklemlerini değişmez olarak kabul eden Lorentz dönüşümleri ile ilgilenirken, fakat dünyanın ışıldayan eter içindeki seyahati üzerine yapılan Michelson-Morley deneyini pek önemsemiyordu.

Fiziksel teori, fiziksel olayların modellemesidir. Einstein, bir kuramsal formülasyon olmadan gerçekleştirilen fotoelektrik etkiyi açıkladığı için Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştü.

Schwarzschild solucan deliğinin görsel tasarımı; solucan delikleri hiçbir zaman gözlenmemiştir, fakat varlıkları matematiksel modellemeler ve bilimsel teori ile tahmin edilebiliyor


Fenomenoloji

Fizikte Fenomenoloji teorik fiziğin, bilinen teorilere dayanan kantitatif tahminlerle deneysel verilere uygulanmasıdır. Fenomenoloji, bilimsel metotlardaki deneysel çalışmaların zıttı bir kavramdır; bilimsel metotta öngörülerde bulunmak yerine bir hipotezi incelemek için yapılan deneyler söz konusudur. Oysa fenomenoloji, bu tahminlerin gerçeklikteki olgular için öngörülen davranışları tanımlayan olayın felsefesi ile ilişkilidir.

Fenomenoloji, partikül fiziği alanında yaygın olarak uygulanır; çünkü, yüksek enerji partikül deneylerinden alına sonuçlar ve teorik fiziğin (kuantum alan teorisi, uzay-zaman teorileri gibi) matematik modelleri arasında bir köprü oluşturur. Ayrıca, gözlenen deneysel veriler için hiçbir teori olmadığı zaman, yoğun madde fiziği ve plazma fiziği gibi diğer alanlarda da bazen kullanılır.

Fizik felsefesi, modern fiziğin temelinde yatan felsefi soruların, madde ve enerjinin etkileşimini inceleyen felsefe dalıdır. Başlıca soruları, uzam, zaman ve partiküller ile ilgilidir. Ayrıca evrenbilim, kuantum mekaniği, istatistiksel mekanik, etki ve tepki, determinizim ve fizik kanunlarının doğası da ilgi alanıdır. Özellikle 20. yüzyılda kuantum kuramının gelişmesiyle evrenin doğasının belirlenimci mi yoksa belirlenemezci mi olduğu çokça tartışılmaktadır.

Fizik gibi katı bir bilimin felsefeyle birlikte anılması şaşırtıcı gelebilir. Oysa dış dünyamızın zaman, enerji ve bunun gibi temel kavramları bulanıktır ve tanımlanmaları güçtür. Günümüzde fizik felsefesi, bilim felsefesinin en etkin koludur.


https://en.wikipedia.org/wiki/Theoretical_physics

3 Eylül 2019


GERİ (fizik)
GERİ (fiziğin bölümleri)
GERİ (fizik anasayfa)