Teorik Felsefe (theoretical philosophy)

Felsefenin çağımızda, teorik felsefe ve pratik felsefe olarak sınıflandırılmasının kökeni Aristoteles'in doğa felsefesi ve ahlak felsefesi kategorilerinde yatmaktadır. Birinin objesi için teorisi, diğerinin pratiği vardır.

Teorik felsefenin konuları 

·        Epistemoloji; felsefenin bilgiyle ilgilenen dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğasını, kökenini ve kapsamını, epistemik gerekçeyi, görüşün rasyonelliğini ve çeşitli ilgili konuları inceler. Epistemoloji, felsefenin etik, mantık ve metafizikle birlikte dört ana dalından biri olarak kabul edilir.

·        Mantık; gerçeği ve akıl yürütmeyi inceleyen disiplinler arası bir alandır. İnformal mantık ve formal (biçimsel) mantık olarak incelenir.

·        Matematik felsefesi; matematiğin varsayımlarını, temellerini ve sonuçlarını inceleyen bir felsefe dalıdır.

·        Bilim felsefesi; bilimin temelleri, yöntemleri ve sonuçlarıyla ilgilenen bir felsefe dalıdır.

·        Dil felsefesi; dilin doğasını ve dil, dil kullanıcıları ve dünya arasındaki ilişkileri araştırır.

·        Zihin felsefesi; zihnin ontolojisini, doğasını ve bedenle olan ilişkisini inceleyen bir felsefe dalıdır. 

·        Metafizik; zihin ve madde arasındaki, madde ve nitelik arasındaki ve potansiyellik ile gerçeklik arasındaki ilişki de dahil olmak üzere, gerçekliğin temel doğasını inceleyen bir felsefe dalıdır. 

o   Ontoloji; metafizikte ontoloji varlığın felsefi incelenmesidir. Ne tür varlıkların var olduğunu, bunların nasıl kategorilere ayrıldığını ve birbirleriyle en temel düzeyde nasıl ilişkili olduklarını araştırır.

 

Teorik felsefenin ilgi alanları

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Theoretical_philosophy

2 Kasım 2023

 

GERİ (felsefe, TABLO)