Teknolojinin Sosyal Yapısı (social construction of technology)

Teknolojinin osyasl yapısı (SCOT), bilim ve teknoloji çalışmaları alanında bir teoridir. SCOT savunucuları, yani sosyal yapılandırmacılar, teknolojinin insan eylemini belirlemediğini, daha çok insan eyleminin teknolojiyi şekillendirdiğini savunuyorlar. Ayrıca, bir teknolojinin kullanım biçimlerinin, o teknolojinin sosyal kapsamına nasıl yerleştirildiğini anlamadan anlaşılamayacağını da ileri sürüyorlar. SCOT, teknolojik determinizme bir yanıttır ve bazen ‘teknolojik yapılandırmacılık’ olarak bilinir.

SCOT, yapılandırmacı bilimsel bilgi sosyolojisi okulunda yapılan çalışmalardan yararlanır; alt konuları arasında aktör-ağ teorisi (bilim ve teknoloji sosyolojisinin bir dalı) ve tarihçi Thomas P. Hughes'un çalışması gibi sosyoteknik sistemlerin tarihsel analizi yer alır. Ampirik yöntemleri, bilimsel bulguların sosyal olarak inşa edilme yollarını göstermek için bir analiz yönteminin ana hatlarını çizen Ampirik Görelilik Programının (EPOR) bir uyarlamasıdır. SCOT'un önde gelen taraftarları arasında Wiebe Bijker ve Trevor Pinch bulunur.


Wiebe E. Bijker

(19 March 1951 - )

Trevor J. Pinch

(1 January 1952 - )


SCOT, bir teknolojinin kabul veya reddedilme nedenlerini anlamaya çalışanların sosyal dünyaya bakmaları gerektiğini savunur. SCOT'a göre, bir teknolojinin başarısını ‘en iyi’ diyerek açıklamak yeterli değildir;  araştırmacılar ‘en iyi’ olma kriterlerinin nasıl tanımlandığına ve hangi grupların ve paydaşların onu tanımlamaya katıldığına bakmalıdır. Özellikle, başarının ölçüldüğü teknik kriterleri kimin tanımladığını, teknik kriterlerin neden bu şekilde tanımlandığını ve kimin dahil edildiğini veya hariç tutulduğunu sormalıdırlar. Pinch ve Bijker, teknolojik determinizmin geriye dönüp bakıldığında ortaya çıkan ve günümüze giden yolun mümkün olan tek yol olduğuna inanan bir efsane olduğunu savunuyorlar.

SCOT sadece bir teori değil, aynı zamanda bir metodolojidir. Teknolojik başarısızlıkların veya başarıların nedenleri analiz edilmek istendiğinde izlenecek adımları ve ilkeleri resmileştirir.


(a) SCOT'un üç etkileşimli unsuru, (b) önerilen yeniliğin teşviki için önerilen çerçeve, (c) teknolojik çerçevenin yenilenme süreci (https://www.redalyc.org/jatsRepo/3223/322349942004/html/index.html)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_construction_of_technology

19 Eylül 2021

 

GERİ (sosyoloji)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)