Teknolojik Devrim (technological revolution)

Teknolojik devrim, bir veya daha fazla teknolojinin yerini kısa sürede başka, yeni bir teknolojinin aldığı bir dönemdir. Hızla uygulanması ve yayılması, toplumda ani bir değişime neden olan ve yeni yeniliklerle karakterize edilen hızlandırılmış bir teknolojik ilerleme çağıdır. 

Teknolojik devrim genellikle üretkenliği ve verimliliği artırır. Bir cihazın veya sistemin tanıtılmasından kaynaklanan maddi veya ideolojik değişiklikleri içerebilir. Potansiyel etkisinin bazı örnekleri, işletme yönetimi, eğitim, sosyal etkileşimler, finans ve araştırma metodolojisidir; kesinlikle teknik yönlerle sınırlı değildir.


Teknolojik devrim, insan varoluşunun maddi koşullarını yeniden yazar ve kültürü yeniden şekillendirebilir. Çeşitli ve öngörülemeyen değişiklikler zincirinin tetikleyicisi olarak rol oynayabilir.


Teknolojik bir devrimi rastgele bir teknoloji sistemleri koleksiyonundan ayıran ve onu bir devrim olarak kavramsallaştırmayı haklı çıkaran iki temel özellik:

·         Katılan sistemlerin teknolojilerinde ve pazarlarında güçlü birbirine bağlılığı ve karşılıklı bağımlılığı.

·         Ekonominin geri kalanını (ve nihayetinde toplumu) derinden dönüştürme kapasitesi.


Teknolojik bir devrimin sonuçları mutlaka olumlu değildir. Örneğin, bir enerji kaynağı olarak kömür kullanımı gibi yenilikler, olumsuz çevresel etkiye neden olabilir, teknolojik işsizliğe yol açablir. Schumpeter, teknolojik devrimin bu çelişkili doğasını, ‘yaratıcı yıkım’la tanımladı. Teknolojik devrim kavramı, teknolojik ilerlemenin doğrusal değil dalgalı olduğu fikrine dayanmaktadır. Teknolojik devrim:

·         İlişki devrimi (Sosyal İlişkiler, telefonlar; İlişkide büyük rol oynayan devrim)

·         Sektörel (bir sektörde daha fazla teknolojik değişiklik, örneğin Yeşil Devrim ve Ticari Devrim)

·         Evrensel (daha fazla sektörde birbirine bağlı radikal değişiklikler, evrensel teknolojik devrim, birkaç paralel sektörel teknolojik devrimin bir kompleksi olarak görülebilir; örneğin İkinci Sanayi Devrimi ve Rönesans teknolojik devrimi)


Evrensel teknolojik devrimler kavramı, Neo-Schumpeter'in uzun ekonomik dalgalar/döngüler teorisinde kilit bir faktördür (Carlota Perez, Tessaleno Devezas, Daniel Šmihula ve diğerleri).

Mule çıkrığın iplik üretimi verimi, normal çıkrığa kıyasla daha yüksektir

Jenny çıkrık modeli (Almanya)

1900 civarı—İrlanda çıkrıklı bir kadın

 

1852—Hindoo çıkrık

Watt buhar motoru—öncelikle kömürle çalışan buhar motoru, Büyük Britanya'da ve dünyada Sanayi Devrimi'ni harekete geçirdi

1988 IBM Kişisel Bilgisayar XT—PC, yalnızca profesyonel yaşamı değil, aynı zamanda kişisel yaşamı da çarpıcı biçimde değiştiren bir buluş oldu

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Technological_revolution

15 Kasım 2021

 

GERİ (teknolojik)
GERİ (teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)