Teknoloji Teorileri (theories of technology)

Teknoloji teorileri, teknolojik yeniliği şekillendiren faktörleri ve teknolojinin toplum ve kültür üzerindeki etkisini açıklamaya çalışır.

Çağdaş teknoloji teorilerinin çoğu, önceki iki görüşü reddeder:

·         Teknolojik yeniliğin doğrusal modeli

·         Teknolojik determinizm

Doğrusal modeli reddeden günümüzün teknoloji teorileri, teknolojik yeniliğin sıklıkla yeni bilimsel alanlara yol açtığına dair tarihsel kanıtlara işaret eder ve sosyal ağların ve kültürel değerlerin teknolojik eserleri şekillendirmede oynadığı önemli rolü vurgular.

Teknolojik determinizmi kabul etmeyen günümüzün teknoloji teorileri, çoğu sıradan insanın fark ettiğinden daha büyük olan teknik seçimin kapsamını vurgular; bilim ve teknoloji alimlerinin söylemekten hoşlandığı gibi, ‘farklı olabilirdi’ der. Bu nedenle, bu pozisyonları alan teorisyenler, tipik olarak, teknolojik karar alma işlemlerine daha fazla kamu katılımını savunurlar.

Sosyal Teoriler

·         Tanımlayıcı yaklaşımlar: Teknolojinin sosyal inşası (SCOT), Aktör-ağ teorisi (ANT), Yapılandırma teorisi, Sistem teorisi,  Aktivite teorisi

·         Kritik yaklaşımlar

·         Grup Teorileri: Sosyal varlık teorisi, Medya zenginlik teorisi, Medya doğallığı teorisi, Medya eşzamanlılık teorisi (MST), Bireyselleşme etkilerinin sosyal kimlik modeli (SIDE), Zaman, etkileşim ve performans (TIP) teorisi

·         Diğer Yorumlar: Ayrıca birçok yazarın, ana hat teorileri tarafından ele alınan teknolojinin yönlerini eleştiri ve/veya vurguları; Steve Woolgar, Bernard Stiegler, Gilbert Simon-don ve André Leroi-Gourhan.

Analitik Teoriler

Orlikowski (1992), teknolojinin önceki kavramsallaştırmalarının tipik olarak kapsam ve rol açısından farklılık gösterdiğini belirtir ve üç model tanımlar:

·         Teknolojik zorunluluk

·         Stratejik seçim: teknolojinin karar vericilerin ve kullanıcıların bağlam ve stratejilerinden nasıl etkilendiğine odaklanır

·         Yapısal değişimin tetikleyicisi olarak teknoloji: teknolojiyi sosyal bir obje olarak görür

DeSanctis ve Poole (1994) benzer şekilde teknolojinin etkilerine ilişkin üç görüş ileri sürer:

·         Karar verme

·         Kurumsal okul

·         Entegre bir bakış açısı (sosyal teknoloji

Bimber (1998), teknoloji etkilerinin belirleyiciliğini aşağıdakileri birbirinden ayırarak ele alır:

·         Normatif

·         Nomolojik

·         İstenmeyen sonuçlar:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Theories_of_technology

5 kasım 2021

 

GERİ (teknoloji)
GERİ (teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)