Teknokrasi (technocracy)

Teknokrasi, karar vericilerin veya alıcıların, özellikle bilimsel veya teknik bilgi bakımından belirli bir sorumluluk alanındaki uzmanlıklarına dayanarak seçilmesi önerilen bir hükümet sistemidir. Bu sistem, seçilmiş temsilcilerin zorunlu olarak ortadan kaldırılması anlamına gelmese de, seçilmiş temsilcilerin hükümette birincil karar vericiler olması gerektiği fikri olan temsili demokrasi ile açıkça çelişmektedir. Karar vericiler, siyasi bağlantılar, parlamenter beceriler veya popülerlik yerine uzmanlık bilgisi ve performans temelinde seçilir.

·         Teknokrasi terimi, başlangıçta, bilimsel yöntemin sosyal sorunları çözmek için uygulanmasını belirtmek için kullanılmıştır.

·         Teknokrasi, en uç biçiminde, teknik veya mühendislik sorunu olarak işleyen ve çoğunlukla varsayımsal olan bir hükümettir.

·         Teknokrasi, pratik kullanımda, bürokrasinin teknoloji uzmanları tarafından yönetilen herhangi bir bölümüdür.

·         Teknokratik hükümet, seçilmiş yetkililerin, bireysel hükümet fonksiyonlarını yönetmek ve mevzuat önermek için uzmanlar ve profesyoneller atadığı bir hükümettir.

·         Teknokrasi, bazı kullanımlarda, özel çıkar gruplarının etkisi olmadan, en yeteneklilerin sorumlu olduğu bir meritokrasi biçimini kasteder.

Eleştirmenler, ‘teknokratik bölünmenin’ bu bölünmeleri tanımlayan daha katılımcı demokrasi modellerine meydan okuduğunu, ‘teknokratik ilkeleri kullanan yönetim organları ile hükümetin karar alma sürecine katkıda bulunmayı amaçlayan genel halk üyeleri arasında devam eden etkinlik boşlukları’ olduğunu öne sürdüler.

 

Howard Scott
(1890 – 1970)

Henri de Saint-Simon
(1760 – 1825)

Daniel Bell
(1919 – 2011)

Alexander Bogdanov
(1873 – 1928)

Teknokrasi öncülleri

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Technocracy

12 Kasım 2021

 

GERİ (teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)