Teknik Değişiklik (technical change)

Teknik bir değişiklik, aynı miktarda girdiden üretilen çıktı miktarındaki bir değişikliği tanımlamak için ekonomide kullanılan bir terimdir. Teknik bir değişiklik, organizasyonel olabileceğinden, veya düzenleme, girdi fiyatları veya girdi miktarları gibi bir kısıtlamadaki bir değişiklikten kaynaklanabileceğinden mutlaka teknolojik değildir.

Teknik değişikliği, faktör girdisi birimi başına çıktıdaki değişim olarak ölçmek mümkündür.

Serbest piyasa ekonomilerinde, teknolojik gelişmeler verimlilikte artışa neden olmakla birlikte, daha eski, daha az verimli üretim araçları harcamalarına, bedelinin (teoride) sermaye getirisi olduğu subjektif bir risk düzeyi yaratır. Bu oran, teknoloji riskleri de dahil olmak üzere üretim araçlarının sermaye finansmanı ile ilgili algılanan tüm risklerin bir yansımasıdır.

Sermaye finansmanı açısından, teknolojideki ilerlemeler, sistemik piyasa riskinin klasik tanımıdır. Bu durumun çıkışı, işletmelerin modası geçmiş ürünlerin üretimini durdurması ve/veya artık kârlı olmayan iş faaliyetlerini durdurması ile kanıtlandığı üzere, üretim araçlarının bir kısmının ‘yaratıcı yıkımı’dır.

Kapitalizm, üretim araçlarının bir kısmının sürekli olarak yaratıcı bir şekilde yok edilmesini gerektirir; ekonominin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasındaki (Gross Domestic Product-GDP) artış, ekonomik eskimeden kaynaklanan kayıpların uzlaştırılmasından sonraki büyümeyi yansıtır. Buna göre, GDP'deki artışlar kapitalizmin, bir tarafın ancak diğer tarafın pahasına kazanç sağlayabileceği bir ekonomik yapı oluşturmadığını gösteren önemli bir ölçüm sağlar; yani, eğer bir taraf yalnızca başka bir tarafın pahasına kar sağlayabilseydi, GDP'de herhangi bir nominal büyüme elde etmek imkansız olurdu.


(a) Arz ve talep modeli; varolan ürün ve talep arasındaki dengenin bir sonucu olarak fiyatların değişimi (https://en.wikipedia.org/wiki/Economics), (b) İki farklı nokta karşılaştırılarak Hick'in nötral teknik değişiminin açıklanması (https://bit.ly/3Fq2eRB)

(OQ, emek ve sermayenin marjinal ürününü ölçer. OP, teknik değişiklikten önceki üretim fonksiyonu, OP1 teknik değişiklikten sonraki üretim fonksiyonudur. Üretim fonksiyonu OP alındığında, teğet QTD'nin eğimi sermayenin marjinal ürününü ölçer ve OT, emeğin marjinal ürününü ölçer. D ve E noktalarındaki üretim fonksiyonları; K: sermaye girdileri, L: emek girdileri)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Technical_change

15 Kasım 2021

 

GERİ (teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)