Tatlı Su (fresh water)

 Tatlı su, düşük konsantrasyonlarda çözünmüş tuzlar ve diğer toplam çözünmüş katılar içeren doğal olarak oluşan herhangi bir sıvı veya donmuş sudur. Terim deniz suyunu ve acı suyu hariç tutar, ancak chalybeate kaynakları gibi tuzlu olmayan mineral bakımından zengin suları içerir.

Tatlı su, buz tabakalarındaki, buzullardaki, kar alanlarındaki ve buzdağlarındaki donmuş ve eriyen suları, yağış, kar yağışı, dolu / karla karışık yağmur ve graupel gibi doğal çökeltileri ve sulak alanlar, göletler, göller, nehirler, akarsular gibi iç su kütlelerini oluşturan yüzey akıntılarını kapsayabilir.

Su, tüm canlı organizmaların hayatta kalması için kritik öneme sahiptir. Pek çok organizma tuzlu su üzerinde gelişebilir, ancak damarlı bitkilerin büyük çoğunluğu ve böceklerin, amfibilerin, sürüngenlerin, memelilerin ve kuşların çoğu hayatta kalmak için tatlı suya ihtiyaç duyar.

Tatlı su, insanlar için en çok ve en acil kullanımı olan su kaynağıdır. Yeryüzündeki tatlı suyun çoğu (yüzeyde ve yeraltı suyunda), arıtılmadan insan tüketimi için önemli derecede uygun değildir. Tatlı su, insan faaliyetleri veya erozyon gibi doğal olarak oluşan süreçler nedeniyle kolayca kirlenebilir.

Tatlı su, dünyadaki su kaynaklarının %3'ünden daha azını oluşturur ve bunun yalnızca %1'i kullanıma hazırdır. Dünyadaki tatlı su rezervlerinin yaklaşık %70'i Antarktika'da donmuş durumdadır. Bunun sadece %3’ü insan tüketimi için çıkarılıyor. Tarım, çevreden elde edilen tatlı suyun yaklaşık üçte ikisini kullanıyor.

Tatlı su yenilenebilir ve değişken ancak sınırlı bir doğal kaynaktır. Tatlı su, denizlerden, göllerden, ormanlardan, karadan, nehirlerden ve rezervuarlardan gelen suyun buharlaştığı, bulutlar oluşturduğu ve yağış olarak iç bölgelere döndüğü doğal su döngüsü süreci yoluyla yenilenir.

Ancak yerel düzeyde, insan faaliyetleri yoluyla doğal olarak geri kazanılandan daha fazla tatlı su tüketilirse, bu durum yüzey ve yer altı kaynaklarından gelen tatlı su mevcudiyetinin azalmasına (veya su kıtlığına) neden olabilir, çevrede ve ilgili alanlarda ciddi hasara neden olabilir.

Su kirliliği aynı zamanda tatlı su mevcudiyetini de azaltır. Mevcut su kaynaklarının kıt olduğu yerlerde, insanlar mevcut arzı daha da genişletmek için tuzdan arındırma ve atık su geri dönüşümü gibi teknolojiler geliştirdiler. Bununla birlikte, yüksek maliyet (hem sermaye hem de işletme maliyetleri) ve özellikle tuzdan arındırma enerji gereksinimleri göz önüne alındığında, bunlar çoğunlukla niş uygulamalar olarak kalmaktadır.

Sürdürülebilir olmayan bir alternatif, yeraltı akiferlerinden sözde ‘fosil su’ kullanmaktır. Bu akiferlerden bazıları, yerel iklimlerin daha nemli olduğu (örneğin Yeşil Sahra dönemlerinden birinden), yüz binlerce hatta milyonlarca yıl önce oluştuğundan ve mevcut iklim koşullarında kayda değer bir şekilde yenilenmediğinden - en azından geri çekilmeye kıyasla, bu akiferler esasen yenilenemez kaynaklar oluşturur.

Bunlar, turba veya linyit ile karşılaştırılabilir, ancak bu akiferler, yerel iklimlerin daha nemli olduğu (örneğin Yeşil Sahra dönemlerinden birinden) ve mevcut iklim koşullarında kayda değer bir şekilde yenilenmediğinden (en azından geri çekilmeye kıyasla), mevcut çağda da sürekli olarak oluşurlar, ancak çıkarılmalarından çok daha yavaştır.

(a) Su nereden geliyor? (sciencelearn),(b) Yer’deki su ve Tatlısu (ck12.org/section/water-on-earth)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Fresh_water

29 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)