Tarım bilimi (agronomi), gıda, yakıt, lif, kimyasallar, rekreasyon veya arazi koruma amacıyla tarım yoluyla bitki üretme ve kullanma bilimi ve teknolojisidir. Tarım bilimi, bitki genetiği, bitki fizyolojisi, meteoroloji ve toprak bilimi araştırmalarını içemektedir; biyoloji, kimya, ekonomi, ekoloji, yer bilimleri ve genetik gibi bilimlerin bir kombinasyonunun uygulanmasıdır. Tarım bilimi uzmanlarına tarım uzmanları denir.
Tarım
biliminin Neolitik Devrim'e kadar uzanan uzun ve zengin bir tarihi vardır. En
eski uygulamalarından bazıları, Eski Mısır, Mezopotamya, Çin ve Hindistan dahil
olmak üzere, eski uygarlıklarda bulunur. Bu topluluklar toprak verimliliği,
sulama ve ürün rotasyonunun yönetimi için çeşitli teknikler geliştirdiler.
18.
ve 19. yüzyıllarda bilimdeki ilerlemeler modern tarım biliminin gelişmesine yol
açtı. Alman kimyager Justus von Liebig ve İngiliz girişimci John Bennett Lawes,
bitki besleme ve toprak kimyasının anlaşılmasına katkıda bulundu. Modern gübre
ve tarım uygulamalarının kurulması için çalışmalar yaptılar.
Tarım
bilimi, 20. yüzyılda yeni teknoloji ve uygulamaların devreye grmesiyle gelişmeye
devam etti. 1960'lardan itibaren Yeşil Devrim, yüksek verimli mahsul çeşitlerinin,
modern gübrelerin ve tarımsal uygulamaların geliştirilmesine tanık oldu. Dünyanın
birçok yerinde açlığın ve yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olmak için küresel
gıda üretiminin artmasına yol açtı.
Ziraat
uzmanları, istenen özelliklerin gelişimini genişletmek ve hızlandırmak için
biyoteknolojiyi kullanır. Biyoteknoloji genellikle geliştirilen yeni ürün
çeşitlerinin sahada test edilmesini gerektiren bir laboratuvar faaliyetidir.
Artan
mahsul verimine ek olarak tarımsal biyoteknoloji, gıda dışındaki yeni kullanımlar
için giderek daha fazla uygulanmaktadır. Örneğin, yağlı tohum şu anda esas
olarak margarin ve diğer gıda yağları için kullanılıyor, ancak deterjanlar,
ikame yakıtlar ve petrokimyasallar için yağ asitleri üretmek üzere modifiye
edilebilir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Agronomy
19
Temmuz 2024
GERİ (biyoloji)