Tanpopo Misyonu (Tanpopo mission)

Tanpopo misyonu, düşük-Yer yörüngesindeki yaşamın, organik bileşiklerin ve olası karasal partiküllerin gezegenler arası potansiyel transferini araştıran bir yörünge astrobiyoloji deneyidir. Amaç, panspermi hipotezini ve mikrobiyal yaşamın yanı sıra, prebiyotik organik bileşiklerin doğal gezegenler arası taşınma olasılığını değerlendirmektir.

Toplama ve açığa çıkarma aşaması, Uluslararası Uzay İstasyonunun Japon Deneysel Modülü Kibo'nun dış kısmında bulunan Açık Tesis birimi kullanılarak Mayıs 2015'ten Şubat 2018'e kadar gerçekleştirildi.

Japonya tarafından tasarlanan ve gerçekleştirilen görevde, kozmik tozu toplamak için ultra düşük yoğunluklu silika jel (aerojel) kullanıldı, bu toz, Yer’e döndükten sonra amino asitle ilgili bileşikler ve mikroorganizmalar açısından analiz ediliyor. Son numuneler Şubat 2018'de alınmış olup, analizler devam etmektedir. Baş araştırmacı, JAXA dahil, Japonya'daki 26 üniversite ve kurumdan araştırmacılardan oluşan bir ekibe başkanlık eden Akihiko Yamagishi'dir.

Tanpopo'nun hedefleri aşağıdaki 6 başlıkta toplanabilir:

1.     Yer yüzeyine organik bileşikler kaynakları

2.     Mikrometeoritlerdeki organik bileşiklerin analizler için Yer’e dönmeden önce uzay ortamına maruz bırakılması

3.     Yer çevresindeki volkanik patlamalar, gök gürültülü fırtınalar, göktaşı çarpmaları ve elektromagnetik alanlar nedeniyle ISS (International Space Station) yörünge yüksekliğinde karasal mikrop tespit etme olasılığı

4.     Bazı mikrop türlerinin uzay ortamında hayatta kalması

5.     Yapay mikro partiküllerin (uzay enkazı) aerojel ile yakalanması

6.     Yüksek hızda hareket eden partikülleri yakalamak için iki aerojel yoğunluğun saptanması

 

(a) Düşük-Yer yörüngesi (LEO), Yer etrafında 128 dakika veya daha kısa bir süreye sahip ve eksentrisitesi 0,25'ten az olan bir yörüngedir (wikipedia), (b) Japon Kibo modülü (solda) ve açık tesis birimi (sağda) (Wiki), (c) Tanpopo görevindeki deneysel araçlar; (A) numune plakası ve (B) kesiti, (C) bir pozlama ünitesi, (D) bir pozlama paneli; 20 pozlama ünitesinden oluşuyor (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Tanpopo_mission

25 Eylük 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)