Taksonomi, Biyoloji (taxonomy, biology)

Biyolojide taksonomi, biyolojik organizma gruplarını ortak özelliklere göre adlandırmanın, tanımlamanın (sınırlamanın) ve sınıflandırmanın bilimsel çalışmasıdır.

Organizmalar taksonlara göre gruplandırılır ve bu gruplara taksonomik bir sıra verilir; belirli bir seviyedeki gruplar, daha yüksek seviyedeki daha kapsayıcı bir grup oluşturacak şekilde bir araya getirilebilir, böylece taksonomik bir hiyerarşi yaratılabilir.

Modern kullanımdaki ana sıralar, alan, krallık (alanın hemen altında ikinci en yüksek taksonomik sıralama), filum (bazen filum yerine bölüm), sınıf, takım, aile, cins ve türdür. İsveçli botanikçi Carl Linnaeus, organizmaları kategorize etmek için Linnaean taksonomisi ve organizmaları adlandırmak için iki terimli isimlendirme olarak bilinen sıralı bir sistem geliştirdiği için mevcut taksonomi sisteminin kurucusu olarak kabul edilir.

Biyolojik sistematiğin teorisi, verileri ve analitik teknolojisindeki ilerlemelerle Linnaean sistemi, hem yaşayan hem de soyu tükenmiş organizmalar arasındaki evrimsel ilişkileri yansıtmayı amaçlayan modern bir biyolojik sınıflandırma sistemine dönüştü.


Taksonomi türleri, (askiitians)

 

Kızıl tilkiye (vulpes vulpes) uygulanan ana kademeler: alan, krallık, şube, sınıf, sıra, aile, cins ve türler  (Wiki)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Taxonomy_(biology)

9 Haziran 2024

 

GERİ (biyoloji)