Tachocline (tachocline)

Tachocline (ince arayüz tabaka), radyoaktif iç kısım ve diferansiyel olarak dönen dış konveksiyon bölge arasında, 0.3'den fazla solar kütleye sahip yıldızların geçiş bölgesidir. Bu, dönme hızı çok hızlı değiştiği için bölgenin çok büyük bir kaymaya sahip olmasına neden olur. Konvektif dış kısım, kutupların yavaşça dönmesi ve ekvatorun hızla dönmesi ile diferansiyel dönüş ile normal bir akışkan olarak döner. Rayoaktif iç mekan, muhtemelen bir fosil alan nedeniyle katı cisim dönüşü gösterir. İç kısımdaki dönüş hızı kabaca orta enlemlerdeki dönüş hızına eşittir, yani yavaş kutuplardaki hız ile hızlı ekvator arasındaki hız.

Heliosismolojiden elde edilen son sonuçlar, tachocline bölgenin solar yarıçapın 0.04 katı kalınlığında ve en fazla 0.70 katı bir yarıçapta bulunduğunu göstermektedir. Bu, alanın çok büyük bir kesme profiline sahip olduğu anlamına gelir ki, bu da büyük ölçekli magnetik alanların oluşturulmasının bir yoludur.

Güneşte iç rotasyon, dış konvektif bölgede diferansiyel rotasyon ve merkezi radyoaktif bölgede neredeyse homojen rotasyon gösterir; bu bölgeler arasındaki geçiş tachocline olarak adlandırılır.




https://en.wikipedia.org/wiki/Tachocline

9 Ağustos 2020


GERİ (güneş)
GERİ (iç yapı)