Tabakalaşma, Su (stratification, water)

Suda tabakalaşma, bir su kütlesinde yoğunluğa göre nispeten farklı ve kararlı katmanların oluşmasıdır; derinliğe bağlı olarak yoğunluk değişiminin sabit olduğu tüm su kütlelerinde meydana gelir.

Tabakalaşma, ısı, karbon, oksijen ve besin alışverişini etkileyen suyun dikey karışımına karşı bir engeldir. Açık suyun rüzgârla yukarı ve aşağı doğru yükselmesi, tabakalaşma boyunca farklı katmanların karışmasına neden olabilir ve sırasıyla daha yoğun soğuk, besin açısından zengin veya tuzlu suyun yükselmesine ve daha hafif ılık veya daha tatlı suyun batmasına neden olabilir.

Katmanlar su yoğunluğuna bağlıdır: Zorunlu karıştırmanın olmadığı durumlarda, daha yoğun olan su, daha az yoğun olan suyun altında sabit bir tabakalaşma halinde kalır.

Tabakalaşma, okyanuslar, göller, haliçler, su basmış mağaralar, akiferler ve bazı nehirler gibi çeşitli su kütlelerinde meydana gelir.


(a) Göl tabakalaşması su kütlelerindeki tabakalaşmaya bir örnektir: Göller üç ayrı bölüme ayrılır: I. Epilimnion, II. Metalimnion, III. Hipolimniyon (Wiki
(b) göller güneşin sıcaklığı ve rüzgarın hareketi sayesinde katmanlaşır (iisd.org)
(c) pek çok göl için tipik karışım modeli; 4 0C veya 39 0F (suyun en yoğun olduğu sıcaklık) dışındaki sıcaklıklarda suyun daha az yoğun olmasından kaynaklanır (Wiki)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Stratification_(water)#

11 Kasım 2024

 

GERİ (su)