Suyun Özellikleri (properties of water)

Su (H2O), oda sıcaklığında tatsız ve kokusuz bir sıvı olan, doğal bir mavi tonu dışında neredeyse renksiz olan polar inorganik bir bileşiktir. Bugüne kadar en çok çalışılan kimyasal bileşiktir;  'evrensel çözücü' ve 'yaşamın çözücüsü' olarak tanımlanır

Su, Yer yüzeyinde katı, sıvı ve gaz halinde bulunan tek yaygın madde olup, aynı zamanda en çok bulunan maddedir. Evrende, moleküler hidrojen ve karbon monoksitten sonra, en çok bulunan üçüncü moleküldür.

Su molekülleri birbirleriyle hidrojen bağları oluşturur ve kuvvetli polardır. Bu polarite, tuzlardaki iyonları ayrıştırmasına ve alkoller ve asitler gibi diğer polar maddelere bağlanarak onları çözmesine olanak tanır.

Suyun hidrojen bağı, katı formunun sıvı formundan daha az yoğun olması, molar kütlesi için 100 0C'lik nispeten yüksek kaynama noktası ve yüksek ısı kapasitesi gibi birçok benzersiz özelliklerini sağlar.

Su amfoteriktir, yani içinde bulunduğu çözeltinin pH'ına bağlı olarak bir asit veya bazın özellik gösterebilir; kolaylıkla hem H+ hem de OH iyonları üretir.  Amfoterik karakterine bağlı olarak kendi kendine iyonlaşmaya uğrar. Faaliyetlerin ürünü veya yaklaşık olarak H+ ve OH- konsantrasyonları sabittir, dolayısıyla ilgili konsantrasyonları birbirleriyle ters orantılıdır.

Fiziksel özellikler

       Su, buz ve buhar

o    Isı kapasitesi ve buharlaşma ve füzyon ısıları

o    Su ve buzun yoğunluğu

o    Tuzlu su ve buzun yoğunluğu

o    Karışabilirlik ve kondensasyon

o    Buhar basıncı

o    Sıkıştırılabilirlik

o    Üçlü nokta

o    Erime noktası

       Elektriksel özellikler

o    Elektriksel iletkenlik

       Polarite ve hidrojen bağı

o    Kohezyon ve adhezyon

o    Yüzey gerilimi

o    Kapiler etkisi

o    Bir çözücü olarak su

o    Kuantum tünelleme

       Elektromagnetik emilim

Yapı

       Moleküler yapı

Kimyasal özellikler

       Kendi kendine iyonlaşma

       Jeokimya

       Doğadaki asitlik

İzotopologlar

Oluşum

Reaksiyonlar

       Asit-baz reaksiyonları

       Ligand kimyası

       Organik kimya

       Redoks reaksiyonlarında su

       Elektroliz



(a) Suyun erime noktasından kritik sıcaklığa kadar buharlaşma ısısı, (b) suyun buhar basıncı diyagrami, (c) sıcaklığın bir fonksiyonu olarak buz ve suyun yoğunluğu

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Properties_of_water

24 Ekim 2024

 

GERİ (su)