Süpersimetrinin Geçmişi (history of supersymmetry)

Standart Model’e süpersimetriyi dahil etmek için partikül sayısını iki katına çıkarmak gerekir. Çünkü Standart Model’deki hiçbir partikül birbirlerinin süpereşleri olamaz. Yeni partiküllerin eklenmesiyle yeni olası etkileşimler ortaya çıkar. Standart Modelle uyuşan en basit olası süpersimetrik model Minimal Süpersimetrik Standart Model ki bu model gerekli olan yeni partikülleri ekler, bu partiküller Standart Model’de süpereş olur.

Tarihçe

1966: Süpersimetri, mezonlar ve baryonların adları, ilk kez Hironari Miyazawa tarafından hadronik fiziği adı altında anılmıştır; bu çalışmadaki süpersimetri uzay-zamanı içermez, içsimetriyi ele alır.
1971: J.L. Gervais ve B. Sakita, Yu. A. Golfand ve E.P. Likhtman, D.V. Volkov ve V.P. Akuloov(1972) birbirlerinden bağımsız olarak kuantum alan teorisinin içinde süpersimetiryi keşfettiler. Süpersimetri radikal olarak uzay-zaman ve temel alanlarda yeni tip bir simetriydi.
1974: J. Wess ve B. Zumino dört boyutlu süpersimetrik alan teorisinin karakteristik renormalizasyon özelliklerini tanımladı.
1975: Haag-Łopuszański-Sohnius teoremi, çok sayıda süperjeneratör ve merkez yükler de dahil olmak üzere, olası tüm süpercebirleri genel formda analiz etti. Genişletilmiş süper Poincaré cebiri, çok büyük ve önemli bir süpersimetrik alan teorisi sınıfı elde etmenin yolunu açtı.
1977: Pierre Fayet tarafından Standart Modelin ilk gerçekçi süpersimetrik versiyonu Minimal Süpersimetrik Standart Model (MSSM) önerildi.
1981: Howard Georgi ve Savas Dimopoulos, yumuşak kırılmış süpersimetriye sahip bir SU(5) GUT (büyük birleşik teori) modeli önerdi. Bu makale süpersimetrik Standart Modelin (MSSM) temel çalışmalarından biridir; Hiyerarşi problemi çözebilmek için öne sürülmüştü olup, süpereşlerin kütlelerinin 100 GeV ve 1 TeV arasında olduğunu tahmin eder.
2006: CERN'de, Super Proton Synchrotron'da Skuarks ve gluinolar için ilk kütle sınırları UA1 ve UA2 deneyleriyle yapıldı. LEP daha sonra 2006'da Tevatron'daki D0 deneyi ile genişletilen çok güçlü sınırlar koydu. (LEP: Large Electron–Positron Collider)
2011 Eylül: Süpereşlerden hiçbir önemli iz görülmedi. (CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcı.)
2011-2012: LHC, yaklaşık 125 GeV kütleye sahip bir Standart Higgs bozonu keşfetti. (LHC: Large Hadron Collider)
2012: Higgs partikülünün keşfinin ardından süpersimetrik partiküllerin CERN’de görülmesi bekleniyordu; ancak süpersimetrik partiküller ile ilgili hiçbir iz görülmedi.


LHC (büyük hadron çarpıştırıcısı)’nin yerleşimi; LEP (büyük elektron pozitron çarpıştırıcısı), SPS (süper proton sinkrotron) ve PS (proton sinkrotron)


https://en.wikipedia.org/wiki/Supersymmetry#History

20 Mart 2020


GERİ (standart model; teoriler birleşecek mi??)