Süpersimetri (supersymmetry)

Partikül fiziğinde süpersimetri (SUSY), temel partiküllerin iki temel sınıfı arasında tahmin edilen (varsayılan) bir ilişkidir:
·         açısal momentumu olan bozonlar ve,
·         yarı değerli açısal momentumu olan fermiyonlar.
Bir gruptaki her partikül diğer bir partikül ile ilgilidir; bunlara ‘süpereşler’ denir.

Bozulmamış süpersimetri teorisine göre, her bir süpereş çifti aynı kütle ve iç kuantum numarasına sahiptir. Henüz süpereşler çiftine rastlanmadığı için süpersimetrinin sürekli bozuluyor olmalı gerekir. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) süpersimetri bulamaması bazı fizikçileri teoriyi terk etmeye yöneltmiştir.

Süpersimetri klasik ve kuantum fiziği arasında oluşturduğu simetriden dolayı bugün bildiğimiz hiçbir simetriye benzemez. Aynı kuantum seviyesinde herhangi bir sayıda bozon bulunabilirken, fermiyonlar için bu durum bir kuantum seviyesinde sadece bir fermiyona izin veren ‘Pauli dışarılama ilkesi’ prensibinden dolayı imkansızdır. Ama seviyedeki partikül sayısı yükseldikçe kuantum fiziği klasik fiziğe yaklaşır. Bu da demek oluyor ki, bozonlar klasik fizikte yer alırken, fermiyonlar yer almazlar. Bu da bozonların, fermiyonlar gibi aynı kuantum numaralarını sahip olmalarını zorlaştırıyor.

Süpersimetrinin varlığı sadece dolaylı bir kanıtla desteklenir. Bu kanıt, Gauge-Coupling birleşmesi olarak bilinir. Fakat bu sadece elektrozayıf ve güçlü etkileşimler için geçerlidir ve çekimi değiştirmediği için en yüksek birleşmeyi sağlamaz.

Süpersimetri aynı zamanda birkaç diğer teorik problemlerin çözümlerine olanak sağlar:
·       Birçok matematiksel özelliklerin sağlanması ve yüksek enerjilerde hassas davranışları garantiye almak.
·        Süpersimetrik kuantum alan teoremi, birçok problemi de kesinlikle çözülebilir hale getirir.
·       Süpersimetri, yerel simetri olarak kabul edildiğinde, Einstein’ın izafiyet teorisi otomatik olarak eklenir ve bu teorinin sonucu olarak süperçekim teorisi bulunur.
·        Süpersimetri, herşeyin teorisi ve süperbağ teorisinin de temsilcisidir.
·       Ekstra süpersimetrik tanecikler olmadan Higgs bozonunun kütlesi kuantum doğrulamalarına bağlıdır; bu kütle çok büyük olup genellikle Planck kütlesi dışında ince ayarlamalarla olağanüstü küçük bir sayıya ulaştırılır.
Haag-Lopuszanski-Sohnius teoremi süpersimetrinin uzay-zaman ve içsimetrinin karışmasına olanak sağlayan tek yol olduğunu açıklar.

Süpersimetri fizikteki üç büyük problemi çözüyor:
·         Higgs bozonunun neden bu kadar hafif olduğunu açıklıyor.
·         Karanlık madde olarak tanımlanabilecek bir partikül sağlıyor.
·       Standart modeldeki üç temel kuvvetin (elektromagnetik, güçlü çekirdeksel ve zayıf çekirdeksel kuvvetlerin) yüksek enerjilerde birleştiğini belirtiyor.


LHC’de bir SUSY imzası


https://en.wikipedia.org/wiki/Supersymmetry
https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCpersimetri

20 Ocak 2020


GERİ (partikül fiziği standart model)
GERİ (standart modelin açıklayamadığı sorular)