Süpersimetri Kırılması (supersymmetry breaking)

Süpersimetri (SUSY), partikül fiziğinde uzay-zaman simetrisinin karşılığıdır ve iki temel partikülden oluşur; açısal momentumu olan bozonlar ve yarı değerli açısal momentumu olan fermiyonlar.

Partikül fiziğinde süpersimetri kırılması, süpersimetriyi gerçek deneylerle uzlaştırmak için gerekli bir adım olan süpersimetrik bir teoriden, görünüşte süpersimetrik olmayan bir fizik elde etme işlemidir. Kendiliğinden simetri kırılmasının bir örneğidir. Süpergravitede bu, gravitinoların masif olduğu Higgs mekanizmasının biraz değiştirilmiş bir durumudur.

Süpersimetri kırılması süpersimetri kırılma skalasında meydana gelir. SUSY kırılması olmadığında normal partiküllerin kütlesine eşit olacak olan süpereşlerin kütleleri, çok daha ağır hale gelir.

Klasik fizik dahil olmak üzere stokastik diferansiyel denklemlerin uygulanabilirliği alanında, kendiliğnden süpersimetri kırılması, kaos, türbülans, hafif gürültü, vs. gibi doğrusal olmayan dinamik fenomenleri kapsar; hiyerarşi problemi de dahil olmak üzere parçacık fiziğinde birçok gizemli problemi çözebilir.

Minimal Süpersimetrik Standart Model (MSSM) Standart Model’e, süpersimetriyi gerçekleştiren bir uzantıdır.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı kullanarak süpersimetri için kanıt bulunamaması, onu terk etmeye yönelik bir eğilim olduğunu göstermektedir.

Genel ayar (gauge) aracılı süpersimetri kırılmasında sinyaller (l: leptonlar, yüklü sleptonlar, t: taular, yüklü staular, G͂: yüksüz gravitino)


https://en.wikipedia.org/wiki/Supersymmetry_breaking

22 Mart 2020


GERİ (standart model; teoriler birleşecek mi??)