Süpergravite, SUGRA (supergravity, SUGRA)

Teorik fizikte süpergravite, Minimal Süpersimetrik Standart Model (MSSM) gibi yerçekimsiz süpersimetrik teorilerin aksine, süpersimetri ve genel görelilik ilkelerini birleştiren modern bir alan teorisidir; yerel süpersimetrinin ayar teorisidir.

Bilim adamları çevremizdeki her şeyin arkasında olan dört temel güç tanımladılar. Bunlar, elektromagnetik kuvvet (elektrik ve magnetizma kaynağı), zayıf kuvvet (radyoaktivite ile ilgili), güçlü kuvvet (atom içindeki protonları ve nötronları bağlayan kuvvet) ve gravitasyonal kuvvettir.

Kuantum teorisi, atomik seviyeyle ilgili ilk üç kuvvet türünü açıklayabilir, ancak büyük nesneler için uygulanamaz. Bu nedenle, gravitasyonal kuvvet, sadece astronomi biliminde uygulanır.

Kuantum teorisi ve gravitasyon teorisi eş anlı olarak hepsini açıklayabilir, ancak bilim adamlarının hem kuantum teorisini hem de gravitasyon teorisini birlikte açıklayabilecek bir teori bulmaları gerekiyor: ‘her şeyin teorisi’. Süpergravite teorisi, her koşula uygulanabilir bir teori oluşturmak için bu amaç etrafında döner.

Tarihsel Bakış

Süpersimetri, süpergravite, mSUGRA, maksimal SUGRA, ve ikinci süpersicim devrimi olarak adlandırılan, birbirleriyle çeşitli yönlerden ilişkili pek çok araştırma ve çalışma konuları vardır; aşağıda, tarlhsel olarak tipik bazı örnekler verilmiştir.

1973: 4 boyutlu süpergravitenin ilk modeli, gerçekçi bir model olasılığı için kendiliğinden süpersimetrinin kırılmasının önemini vurgulayan Dmitri Vasilievich Volkov und Vyacheslav A. Soroka tarafından formüle edildi. (Süpergravite)
1975: Dick Arnowitt ve Pran Nath tarafından ilk yerel süpersimetri teorisi önerildi ve ayar süpersimetri olarak adlandırıldı. (Ayar süpersimetri)
1976: 4 boyutlu süpergravitenin minimal modeli (kırılmamış yerel süpersimetriyle) 1976’da Dan Freedman, Sergio Ferrara ve Peter van Nieuwenhuizen tarafından detaylı olarak kuruldu. Spin 3/2 alanının sürekli olarak birleştirilip birleştirilmemesinin ana konusu, bağımsız olarak 4 boyutlu modeli öneren Deser ve Zumino tarafından çözüldü. (Süpergravite)
Hızla çeşitli boyutlarda birçok farklı teoriye genelleştirildi ve ek (N) süpersimetrileri içeriyordu. N>1 süpergravite teorilerine genellikle genişletilmiş süpergravite (SUEGRA) denir. Bazı süpergravite teorilerinin, boyutsal indirgeme yoluyla bazı yüksek boyutlu süpergravite teorileri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. (Süpergravite SUEGRA)
1919: Elde edilen teoriler bazen, 1919 yılında 5 boyutlu bir gravitasyonal teori kurmuş olan Kaluza ve Klein adına ithafen  Kaluza – Klein teorileri olarak anılır. (Süpergravite)
1978: Eugène Cremmer, Bernard Julia and Joël Scherk (CJS), bir 11 boyutlu süpergravite teorisi için klasik eylemi buldu. (11D: maksimal SUGRA)
1980: Bernard de Wit ve Hermann Nicolai, Local SU (8) değişmezliği ile D = 11 süpergravitede alternatif bir teori buldu. (11D: maksimal SUGRA)
1980: Peter Freund ve M. A. Rubin, tüm SUSY jeneratörlerini koruyan 11 boyuttan kompaktlaşmanın iki şekilde gerçekleşebileceğini, sadece 4 veya 7 makroskopik boyut bıraktığını, diğerlerinin de kompakt olduğunu gösterdi. (11D: maksimal SUGRA)
1981: Ed Witten, 11'i, Standart Modelin ölçü gruplarını içerecek kadar büyük boyutlarda, güçlü etkileşimler için SU(3) ve elektrozayıf etkileşimler için SU(2) x U(1) olarak gösterdi. (11D: maksimal SUGRA)
1982: Ali Chamseddine, Richard Arnowitt ve Pran Nath tarafından Süpersimetrinin (SUSY) süper Higgs mekanizmasıyla kırıldığı N = 1 süpergravte çerçevesinde gerçekçi bir partikül etkileşimleri modeli oluşturuldu. (mSUGRA)
1990’ların başları: Nispeten sessiz bir dönem vardı; ancak, birkaç önemli araç geliştirilmiştir. (İkinci süpersicim devrimi)

Güncel temel etkileşimleri birleştirme girişimleri


https://en.wikipedia.org/wiki/Supergravity

21 Mart 2020


GERİ (standart model; teoriler birleşecek mi??)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (genel rölativiteye alternatifler)
GERİ (birleşik alan teorik)