Süper Yaşanabilir Gezegen (superhabitable planet)

Süper yaşanabilir bir dünya, yaşamın ortaya çıkışı ve evrimi için Yer’den daha uygun olan varsayımsal bir gezegen veya ay türüdür. Konsept, René Heller ve John Armstrong'un 2014 yılındaki bir makalesinde tanıtıldı; burada yaşanabilir ötegezegen arayışında kullanılan dil eleştirildi ve açıklamalar önerildi.

Yazarlar, bir dünyanın, yıldızın yaşanabilir bölgesinde yer alıp almadığını bilmenin onun yaşanabilirliğini belirlemek için yetersiz olduğunu, sıradanlık ilkesinin Yer’in neden yaşanabilir bir örnek dünyayı temsil etmesi gerektiğini yeterince açıklayamayacağını ve hakim karakterizasyon modelinin, doğası gereği, jeosentrik (yermerkezli) veya antroposentrik (insan merkezli) olduğunu savundu. Bunun yerine, bir dünya yüzeyindeki yaşamın bolluğunu ve çeşitliliğini etkileyen astrofiziksel özelliklere öncelik veren biyosentrik bir yaklaşım önerdiler.

Eğer bir dünya, Yer’dekinden daha fazla çeşitliliğe sahip flora ve faunaya sahipse, bu, ampirik olarak, doğal ortamının yaşama daha uygun olduğunu gösterir. Böyle bir dünyayı tanımlamak için onun jeolojik süreçleri, oluşum yaşı, atmosferik kompozisyonu, okyanus kapsamı ve yörüngesinde döndüğü yıldız türü dikkate alınmalıdır. Başka bir deyişle, süper yaşanabilir bir dünya muhtemelen Yer’den daha büyük, daha sıcak ve daha yaşlı, eşit dağılmış bir okyanusa sahip ve K tipi bir ana dizi yıldızının yörüngesinde dönen bir dünya olacaktır. 2020 yılında, Heller ve Armstrong'un hipotezini temel alan gökbilimciler, bu kriterlere uyan ölçülen özelliklere dayanarak potansiyel olarak süper yaşanabilir 24 ötegezegen belirlediler.


 (a) Süper yaşanabilir bir gezegenin olası bir görünümüne dair sanatçı izlenimi, (b) yaşanabilir bölgede yeni keşfedilen bir gezegen olan Kepler-62f'nin tasviri, (c) olası bir Yer benzeri olan Kepler-186f'nin artistik yorumu; (d) Kepler-69 sisteminin artistik yorumu (Wiki)


https://en.wikipedia.org/wiki/Superhabitable_world

18 Eylül 2024


GERİ (astrobiyoloji)