Su Verimliliği (water efficiency)

Su verimliliği, belirli bir amaç için gerekli olan su miktarının, kullanılan temel su miktarıyla orantılı olarak ölçülmesi yoluyla su tüketimini azaltma uygulamasıdır. Su verimliliği, kullanımı kısıtlamak yerine, atıkların azaltılmasına odaklandığı için su tasarrufundan farklıdır.

Su verimliliğine yönelik çözümler yalnızca kullanılan içme suyu miktarının azaltılmasına değil, aynı zamanda uygun olduğu durumlarda (örneğin sifon, tuvalet, sulama alanı vs.) içilemez su kullanımının azaltılmasına da odaklanmaktadır. Aynı zamanda tüketicilerin su israfını azaltmak için küçük davranış değişiklikleri yaparak ve suyu daha verimli kullanan ürünleri tercih ederek su verimliliği üzerinde yaratabilecekleri etkiyi de vurguluyor.

Önemi
BM Dünya Su Kalkınma Raporu'na göre son 100 yılda küresel su kullanımı altı kat arttı. Nüfus artışı, ekonomik gelişme ve değişen tüketim kalıplarının bir sonucu olarak bu oran her yıl düzenli olarak yüzde bir oranında artmaktadır.

İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte artan insan su talebi, su arzının geleceğinin güvenli olmadığı anlamına geliyor. Milyarlarca insan güvenli içme suyuna sahip değil. Ayrıca iklim, nüfus artışı ve yaşam tarzlarında da değişiklikler var.

İnsan yaşam tarzı ve faaliyetlerindeki değişiklikler, kişi başına daha fazla su gerektirmektedir. Bu durum tarımsal, endüstriyel ve insan tüketimi arasında su için rekabet yaratmaktadır.

Organizasyonlar
Birçok ülke su kıtlığını büyüyen bir sorun olarak kabul etmektedir. Dünya Su Konseyi gibi küresel kuruluşlar, su tasarrufunun yanı sıra su verimliliğine öncelik vermeye devam ediyor.

Su Verimliliği İttifakı, Waterwise, Kaliforniya Su Verimliliği Ortaklığı (resmi olarak Kaliforniya Kentsel Su Koruma Konseyi), Avustralya'da Smart Onaylı filigran ve Kanada'daki British Columbia'daki Su Sürdürülebilirliği Ortaklığı, ulusal ve bölgesel düzeyde su verimliliğini destekleyen sivil toplum kuruluşlarıdır.

Environment Canada, ABD'de EPA, Birleşik Krallık'ta Çevre Ajansı, Avustralya'da DEWR gibi kamu kuruluşları, su verimliliği farkındalığını artırmaya yönelik politika ve stratejileri tanımış ve oluşturmuşlardır.

EPA, Watersense'i 2006 yılında kurdu. Program, WaterSense etiketini kullanarak tuvaletler, banyo muslukları ve musluk aksesuarları, pisuarlar ve konut duş başlıkları için standart modellere göre iyileşme gösteren ürünleri belirleyerek ve test ederek Amerika Birleşik Devletleri'nde su verimliliğini teşvik etmeye yönelik gönüllü bir programdır.

Çin hükümeti, 2015 yılına kadar nüfusun ~ % 54'üne güvenli içme suyu sağlamak için beş yıllık (2010-2015) bir plan oluşturdu. Yaklaşık 57 353 mil ana boru ve su arıtma tesisini modernize etmek ~ 66 milyar ABD dolarına mal olacaktı. Hükümet bu adımların suyun daha iyi korunmasına ve taleplerin karşılanmasına yardımcı olacağını umuyor.

Hindistan'ın Haryana eyaleti, 2012 Eyalet Kırsal Su Politikasını uyguladı; bu politika kapsamında, köylerdeki su israfını durdurmak için 2017 yılına kadar kırsal nüfusun %50'sine bireysel hanehalkı ölçülü bağlantılar sağlanacaktı.


(a) Su döngüsünün şeması, (b) Dünyadaki suyun dağılımı (nationalacademies)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Water_efficiency

10 Ocak 2025

 

GERİ (doğal kaynaklar)