Su Kirliliği (water pollution)

Su kirliliği (veya akuatik kirlilik), su kütlelerinin, kullanımlarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde kirlenmesidir. Genellikle insan faaliyetlerinin bir sonucudur. Su kütleleri gölleri, nehirleri, okyanusları, akiferleri, rezervuarları ve yeraltı suyunu içerir. Kirletici maddeler bu su kütleleriyle karıştığında su kirliliği ortaya çıkar.

Kirletici maddeler dört ana kaynaktan birinden gelebilir. Bunlar kanalizasyon deşarjları, endüstriyel faaliyetler, tarımsal faaliyetler ve yağmur suyu da dahil olmak üzere kentsel akışlardır.

Su kirliliği yüzey sularını veya yeraltı sularını etkileyebilir. Bu kirlilik türü birçok soruna yol açabilir.

·         Bunlardan biri su ekosistemlerinin bozulmasıdır.

·         Bir diğeri ise insanların içme veya sulama amacıyla kirli su kullanması nedeniyle su kaynaklı hastalıkların yayılmasıdır.

Su kirliliği aynı zamanda su kaynağının sağladığı içme suyu gibi ekosistem hizmetlerini de azaltır.

Su kirliliğinin kaynakları noktasal kaynaklar veya noktasal olmayan kaynaklardır. Noktasal kaynakların yağmur suyu drenajı, atık su arıtma tesisi veya petrol sızıntısı gibi tanımlanabilir bir nedeni vardır. Noktasal olmayan kaynaklar daha yaygındır. Bir örnek tarımsal akıntıdır.

Kirlilik zaman boyunca kümülatif etkinin sonucudur. Kirlilik birçok biçimde olabilir.

·         Bunlardan biri petrol, metaller, plastikler, böcek ilaçları, kalıcı organik kirleticiler ve endüstriyel atık ürünler gibi toksik maddelerdir.

·         Bir diğeri ise pH değişiklikleri, hipoksi veya anoksi, artan sıcaklıklar, aşırı bulanıklık veya tuzluluktaki değişiklikler gibi stresli koşullardır.

Patojenik organizmaların tanıtılması başka bir şeydir. Kirleticiler organik ve inorganik maddeleri içerebilir. Termal kirliliğin yaygın bir nedeni, enerji santralleri ve endüstriyel üreticiler tarafından suyun soğutucu olarak kullanılmasıdır.

(a) Su kirliliğinin kaynakları/% çalışmalar (researchgate), (b) tortuyla kirlenen Muddy nehri, (c) Kanada'daki Lachine kanalında katı atıklar ve plastikler, (d) yağmur fırtınasında toprak ve gübrenin yüzeysel akışından besin kirliliği, (e) azot kirliliği ve ötrofikasyondan, oksijen tükenmesi, balık ölümleri

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Water_pollution

5 Kasım 2024
10 Ocak 2025

 

GERİ (su)
GERİ (doğal kaynaklar)