Su Döngüsü (water cycle)

Su döngüsü (veya hidrolojik döngü veya hidrolojik döngü), suyun Yer’in yüzeyinin üstünde ve altında sürekli hareketini içeren biyojeokimyasal bir döngüdür. Yer’deşi suyun kütlesi zaman içinde oldukça sabit kalır. Ancak suyun büyük buz, tatlı su, tuzlu su ve atmosferik su rezervuarlarına bölünmesi değişken olup, iklim değişkenlerine bağlıdır.

Su bir rezervuardan diğerine, örneğin nehirden okyanusa veya okyanustan atmosfere doğru hareket eder. Bu hareketleri yönlendiren süreçler, buharlaşma, terleme, yoğunlaşma, yağış, süblimleşme, sızma, yüzey akışı ve yüzey altı akışıdır. Bunu yaparken su farklı formlardan geçer: sıvı, katı (buz) ve buhar. Okyanus, küresel buharlaşmanın % 86'sının kaynağı olduğundan su döngüsünde önemli bir rol oynamaktadır.

Su döngüsü, sıcaklık değişikliklerine yol açan enerji alışverişini içerir. Su buharlaştığında çevresinden enerji alır ve ortamı soğutur. Yoğunlaştığında enerji açığa çıkarır ve ortamı ısıtır. Bu ısı değişimleri iklim sistemini etkiler.

Döngünün buharlaşma aşaması suyu arındırır, çünkü döngü sırasında toplanan tuzların ve diğer katıların geride kalmasına neden olur. Atmosferdeki yoğunlaşma aşaması karayı tatlı su ile doldurur. Sıvı su ve buz akışı mineralleri küresel çapta taşır. Aynı zamanda erozyon ve sedimantasyon gibi süreçler yoluyla Yer’in jeolojik özelliklerini yeniden şekillendirir. Su döngüsü ayrıca gezegendeki yaşamın ve ekosistemlerin çoğunun korunması için de gereklidir.

İnsan eylemleri su döngüsünü büyük ölçüde etkiliyor. Ormansızlaşma, kentleşme ve yeraltı suyunun çıkarılması gibi faaliyetlerin doğal manzaraları değiştirmesi (arazi kullanımı değişiklikleri) su döngüsü üzerinde etkilidir. Üstelik iklim değişikliği su döngüsünün yoğunlaşmasına da yol açıyor.

Araştırmalar küresel ısınmanın, yağış düzenlerinde değişikliklere, aşırı hava olaylarının sıklığında artışa ve yağışların zamanlaması ve yoğunluğunda değişikliklere neden olduğunu gösterdi. Bu su döngüsü değişiklikleri ekosistemleri, su mevcudiyetini, tarımı ve insan toplumlarını etkiler.


(a) İklim sisteminin beş bileşeninin tümü etkileşim halindedir; atmosfer, hidrosfer, kriyosfer, litosfer ve biyosfer (Wiki), (b) su döngüsü (Wiki)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Water_cycle

29 Ekim 2024

 

GERİ (su)