Stokiyometri (stoichiometry)

Stokiyometri, kimyasal reaksiyonların öncesinde, sırasında ve sonrasında reaktanların ve ürünlerin ağırlıkları arasındaki ilişkidir.

Stokiyometri, reaktanların toplam kütlesinin ürünlerin toplam kütlesine eşit olduğu kütlenin korunumu yasasına dayanır; bu, reaktanların ve ürünlerin miktarları arasındaki ilişkilerin tipik olarak pozitif tamsayılardan oluşan bir oran oluşturduğu anlayışına yol açar; yani, reaktanların ayrı ayrı miktarları biliniyorsa ürünün miktarının hesaplanabileceği anlamına gelir. Tersine, eğer bir reaktanın bilinen bir miktarı varsa ve ürünlerin miktarı ampirik olarak belirlenebiliyorsa, diğer reaktanların miktarı da hesaplanabilir. Bu durum Şekilde gösterilmektedir.

Dengede denklem:

CH4 + 2 O2 ®  CO2 + 2 H2O

Burada bir molekül metan, iki molekül oksijen gazıyla reaksiyona girerek bir molekül karbondioksit ve iki molekül su verir. Bu özel kimyasal denklem tam yanmanın bir örneğidir. Stokiyometri bu niceliksel ilişkileri ölçer; belirli bir reaksiyonda üretilen veya ihtiyaç duyulan ürün ve reaktanların miktarını belirlemek için kullanılır. Kimyasal reaksiyonlara katılan maddeler arasındaki niceliksel ilişkilerin tanımlanmasına reaksiyon stokiyometrisi denir. Yukarıdaki örnekte reaksiyon stokiyometrisi, karbondioksit ve su oluşturmak üzere reaksiyona giren metan ve oksijen miktarları arasındaki ilişkiyi ölçer.

Mollerin atom ağırlıklarıyla iyi bilinen ilişkisi nedeniyle stokiyometriyle elde edilen oranlar, dengeli bir denklemle tanımlanan bir reaksiyonda ağırlık bazında miktarları belirlemek için kullanılabilir. Buna kompozisyon stokiyometrisi denir.

Gaz stokiyometrisi, gazların bilinen bir sıcaklık, basınç ve hacimde olduğu ve ideal gazlar olarak kabul edilebildiği gazları içeren reaksiyonlarla ilgilenir. Gazlar için hacim oranı, ideal gaz yasasına göre aynıdır, ancak tek bir reaksiyonun kütle oranının reaktanların ve ürünlerin moleküler kütlelerinden hesaplanması gerekir. Pratikte izotopların varlığı nedeniyle, kütle oranı hesaplanırken moleküler kütleler yerine molar kütleler kullanılır.


Metanın yanma reaksiyonunun bir stokiyometrik diagramı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Stoichiometry

21 Eylül 2023

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)