Stereokimya (stereochemistry)

Kimyanın bir alt-disiplini olan stereokimya, moleküllerin yapısını oluşturan atomların göreceli uzaysal düzenlemelerinin ve bunların manipülasyonunun incelenmesini içerir. Stereokimya çalışması, tanımı gereği aynı moleküler formüle ve bağlı atomların dizisine (yapı) sahip olan, ancak atomların uzaydaki geometrik konumu bakımından farklı olan stereoizomerler arasındaki ilişkilere odaklanır. Bu nedenle 3 boyutlu kimya olarak da bilinir; ‘stereo-‘ ön eki ‘üç-boyutluluk’ anlamına gelir.

Stereokimya, organik, inorganik, biyolojik, fiziksel ve özellikle supramoleküler kimyanın tüm spektrumunu kapsar. Stereokimya bu ilişkileri belirlemeye ve açıklamaya yönelik yöntemleri içerir;

·        bu ilişkilerin söz konusu moleküllere kazandırdığı fiziksel veya biyolojik özellikler üzerindeki etkisi, ve

·        bu ilişkilerin söz konusu moleküllerin reaktivitesini etkileme şekli (dinamik stereokimya).

Cahn-Ingold-Prelog öncelik kuralları, bir molekülün stereokimyasını tanımlayan sistemin bir parçasıdır. Atomları standart bir şekilde bir stereomerkez etrafında sıralayarak, bu atomların molekül içindeki göreceli konumlarının açık bir şekilde tanımlanmasına olanak tanırlar. Fischer projeksiyonu, stereokimyayı bir stereomerkez etrafında tasvir etmenin basitleştirilmiş bir yoludur.


Farklı izomer türleri; stereokimya, stereoizomerlere odaklanır

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Stereochemistry

22 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)