Spektroskopik İkililer (spectroscopic binaries)

Bazen bir ikili yıldızın tek kanıtı, yaydığı ışık üzerindeki Doppler etkisinden gelir. Bu durumlarda ikili, ortak yörünge periyodu ile ortak kütle merkezleri etrafındaki hareketi sırasında her bir yıldızdan yayılan ışıktaki tayf çizgilerinin, her biri önce bize doğru, sonra bizden uzaklaştıkça, önce maviye, sonra kırmızıya doğru kayan, bir çift yıldızdan oluşur.

Bu sistemlerde yıldızlar arasındaki mesafe genellikle çok küçük, yörünge hızı çok yüksektir. Yörünge düzlemi görüş hattına dik olmadıkça, yörünge hızları görüş hattında bileşenlere sahip olacak ve sistemin gözlemlenen radyal hızı periyodik olarak değişecektir. Radyal hız, yıldızların tayf çizgilerinin Doppler kaymasını gözlemleyerek bir spektrometre ile ölçülebildiğinden, bu şekilde tespit edilen ikililer spektroskopik ikililer olarak bilinir. Bunların çoğu, mevcut en yüksek çözme gücüne sahip teleskoplarla bile görsel bir ikili olarak çözülemez.

Bazı spektroskopik ikililerde, her iki yıldızdan gelen tayf hatları görülebilir, hatlar dönüşümlü olarak çift ve tektir. Böyle bir sistem, çift hatlı spektroskopik ikili (genellikle ‘SB2’) olarak bilinir. Diğer sistemlerde, yıldızlardan sadece birinin tayfı görülür ve tayftaki hatlar periyodik olarak maviye, sonra kırmızıya ve tekrar geriye kayar. Bu tür yıldızlar, tek hatlı spektroskopik ikililer (‘SB1’) olarak bilinir.

Bir spektroskopik ikili sistemin yörüngesi, sistemin bir veya her iki bileşeninin radyal hızının uzun bir dizi gözlemi yapılarak belirlenir. Gözlemler zamana karşı çizilir ve ortaya çıkan eğriden bir periyot belirlenir. Yörünge dairesel ise, eğri bir sinüs eğrisi olacaktır. Yörünge eliptik ise, eğrinin şekli elipsin eksentrisitesi ve ana eksenin görüş hattına göre yönelimine bağlı olacaktır.

Yarı-ana ekseni (a) ve yörünge düzleminin eğimini (i) ayrı ayrı belirlemek imkansızdır. Bununla birlikte, yarı-ana eksenin ürünü ve eğimin sinüsü doğrudan doğrusal birimlerle (örneğin kilometre) belirlenebilir. Eğer a ya da i başka yollarla belirlenebilirse, örneğin, ikiliklerin tutulması durumunda olduğu gibi, yörünge için tam bir çözüm bulunabilir.

Hem görsel hem de spektroskopik ikili olan ikili yıldızlar nadirdir ve bulunduğunda değerli bir bilgi kaynağıdır. Yaklaşık 40 adedi bilinmektedir. Görsel ikili yıldızlar genellikle büyük gerçek ayrımlara sahiptir ve periyotları on yıllardan yüzyıllara kadar ölçülür; dolayısıyla, genellikle spektroskopik olarak ölçülemeyecek kadar küçük yörünge hızlarına sahiptirler. Tersine, spektroskopik ikili yıldızlar yörüngelerinde hızlı hareket ederler çünkü birbirlerine yakındırlar, çoğunlukla görsel ikili olarak algılanamayacak kadar yakındırlar. Hem görsel hem de spektroskopik olduğu bulunan ikililer bu nedenle Yer’e rölatif olarak yakın olmalıdır.


 

https://en.wikipedia.org/wiki/Binary_star#Spectroscopic_binaries

2 Haziran 2022

 

GERİ (bileşik objeler)
GERİ (ekstrasolar bedenler)
GERİ (astronomik cisim)