Sosyoteknik Sistem (sociotechnical system)

Organizasyonal gelişimde sosyoteknik sistemler (STS), karmaşık organizasyonal iş tasarımına bir yaklaşımdır. Bu terim aynı zamanda toplumun karmaşık altyapıları ile insan davranışları arasındaki etkileşimi de ifade eder. Bu anlamda toplumun kendisi ve alt yapılarının çoğu karmaşık sosyoteknik sistemlerdir.

Sosyoteknik sistemler terimi, İkinci Dünya Savaşı döneminde Eric Trist, Ken Bamforth ve Fred Emery tarafından Londra'daki Tavistock Enstitüsü'ndeki ingiliz kömür madenlerinde çalışan işçilerle yaptıkları çalışmalara dayanarak ortaya atılmıştır.

Sosyoteknik sistemler, insanların ve toplumun sosyal yönleri ile örgütsel yapı ve süreçlerin teknik yönleri ile ilgili teori ile ilgilidir. Burada teknik, mutlaka malzeme teknolojisi anlamına gelmez. Odak, prosedürler ve ilgili bilgiler üzerinedir. Sosyoteknik, bir organizasyonun veya bir bütün olarak toplumun sosyal ve teknik yönlerinin birbiriyle ilişkisini ifade eder.

Sosyoteknik teori, insanların iş yaşamlarında hem teknik performansta mükemmelliğe hem de kaliteye ulaşmada ortak optimizasyonla ilgilidir.

Sosyoteknik sistemlerden farklı olarak sosyoteknik teori, ortak optimizasyonu başarmak için bir dizi farklı yol önerir. Genellikle, sosyo ve teknik unsurlar arasındaki ilişkilerin üretkenlik ve refahın ortaya çıkmasına yol açtığı farklı organizasyon türleri tasarlamaya dayanır.


Sosyoteknik sistemler perspektifinde herhangi bir organizasyon veya onun bir parças, bir dizi etkileşimli alt sistemden oluşur (https://business.leeds.ac.uk/research-stc/doc/socio-technical-systems-theory)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sociotechnical_system

17 Kası 2021

 

GERİ (teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)