Sosyal Tarih (social history)

Çoğunlukla 'alt tarih' olarak adlandırılan sosyal tarih, geçmişin yaşanmış deneyimlerine bakan bir tarih alanıdır. Sosyal tarih yazan tarihçilere sosyal tarihçi denir. Sosyal tarih 1960'larda ön plana çıktı; bazıları bunun kökenlerinin bir asırdan daha önceye dayandığını iddia ediyor.

Sosyal tarih, 'altın çağını' yaşadığı 1960'larda ve 1970'lerde genç tarihçiler arasında önemli bir alandı ve hâlâ Britanya, Kanada, Fransa, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tarih bölümlerinde iyi bir konuma sahiptir.

1975'ten 1995'e kadar geçen yirmi yılda, Amerikan üniversitelerindeki tarih profesörlerinin sosyal tarihle özdeşleşen oranı %31'den %41'e yükselirken, siyasi tarihçilerin oranı %40'tan %30'a düştü. 2014 yılında Britanya ve İrlanda üniversitelerinin tarih bölümlerinde rapor veren 3410 öğretim üyesinden 878'i (%26) kendilerini sosyal tarihle özdeşleştirirken, 841'i (%25) siyasi tarihi benimsedi.

Sosyal tarihin tanımı: Çoğu ulusal tarih yazılarından izole edilmiş birçok sosyal tarih tanımı vardır.

·         İngiliz ve İrlanda sosyal tarihi: Birleşik Krallık'ta sosyal tarih, özellikle Thompson ve onun çalışmaları, İngiliz İşçi Sınıfının Oluşumu ve Whigs ve Hunters’la ilgilidir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan bu akım, geleneksel tarihin 'büyük adamlar' üzerine odaklanmasına bilinçli olarak karşı çıkıyordu ve bunu 'Alt Tarih' kavramının karşısına koyuyordu.

·         Amerikan sosyal tarihi: Amerika Birleşik Devletleri tarih yazımında alt tarih, ‘alttan yukarıya tarih’ olarak anılır ve popüler hayal gücünde Howard Zinn ve onun 1980 tarihli kitabıyla ilişkilendirilen ‘halkların tarihi’ ile yakından ilişkilidir.

·         Fransa: Sosyal tarih, Annales Okulu'nun merkezi rolü sayesinde 1920'lerden bu yana Fransız tarih yazımına hakim olmuştur. Annales dergisi sosyal, ekonomik ve kültürel tarih, istatistikler, tıbbi raporlar, aile çalışmaları ve hatta psikanalizden belirlenen tarihsel kalıpların sentezine odaklanıyor.

·         Almanya: Sosyal tarih, 1950'ler-60'lar boyunca Batı Alman tarih yazımında, Nasyonal Sosyalizm tarafından itibarsızlaştırılan ulusal tarihin halefi olarak gelişti.

·         Macar sosyal tarihi: İkinci Dünya Savaşı'ndan önce siyasi tarih düşüşteydi ve sosyal tarihi Fransız Annales Okulu tarzında tanıtmak için çaba sarfedildi.

·         Sovyetler Birliği ve sosyal tarih: 1991 yılında komünizm sona erdiğinde Sovyet arşivlerinin büyük bir kısmı açıldı. Tarihçilerin veri tabanı, sınırlı sayıda kaynaktan, modern bürokrasilerin yarattığı geniş bir kayıt dizisine sıçradı. Sosyal tarih gelişti.

·         Kanada sosyal tarihi: Sosyal tarih, 1970'lerde Kanada'da ‘altın çağını’ yaşadı, akademisyenler arasında hala gelişmeye devam ediyor. Güçlü yönleri arasında demografi, kadınlar, emek ve kentsel çalışmalar yer alıyor.

·         Afrika Sosyal tarihi: Afrika'nın 20. yüzyıldan bu yana genel sosyal tarihi olayları, hiçbir zaman sömürgeleştirilmemiş olan Etiyopya ve Liberya dışındaki çoğu ülke için sömürge dönemine atıfta bulunmaktadır.

·         Avustralya sosyal tarihi: Avustralya'da sosyal tarih, daha önce eski nesil tarihçiler tarafından ihmal edilen insanların hayatlarını açığa çıkarma konusunda Marksist olmayan bir ilgi üstlendi.

Alt alanlar

·         Tarihsel demografi: Sıradan insanların yaşamlarının incelenmesi, 1960'larda, genellikle nüfus sayımından ve yerel doğum, evlilik, ölüm ve vergi kayıtlarından elde edilen bireysel verilerin yanı sıra, teorik verilerin de kullanıldığı karmaşık niceliksel ve demografik yöntemlerin kullanılmaya başlanmasıyla devrim yarattı.

·         Afro-Amerikan tarihi: Siyahların tarihi veya Afro-Amerikan tarihi, Amerikan tarihindeki Afrikalı Amerikalıları ve Afrikalıları inceler.

·         Etnik tarih: Etnik tarih, büyük ansiklopedilerin alanın tanımlanmasına yardımcı olduğu ABD ve Kanada'da özellikle önemlidir. Etnik grupların tarihini kapsar (genellikle Siyahları veya Yerli Amerikalıları kapsamaz).

·         İşçi tarihi: İşçi tarihi, işçi sendikaları ve işçilerin sosyal tarihiyle ilgilenir.

·         Kadın tarihi: Kadın tarihi 1970'lerde ön plana çıktı ve artık her coğrafi konuda iyi bir şekilde temsil ediliyor; konular, giderek daha fazla cinsiyet tarihini içeriyor.

·         Cinsiyet tarihi: Cinsiyet tarihi, zaman içinde gelişen kadınlık ve erkeklik kategorilerine, söylemlerine ve deneyimlerine odaklanır.

·         Ailenin tarihi: Ailenin tarihi, 1970'lerde antropoloji ve sosyolojiyle yakın bağları olan ayrı bir alan olarak ortaya çıktı.

·         Eğitim tarihi: 20. yüzyılın büyük bölümünde, baskın Amerikan tarih yazımı, Amerikan eğitiminin okuryazarlık, demokrasi ve fırsat eşitliği için güçlü bir güç olarak yükselişini vurguladı, yüksek öğrenim ve ileri araştırma kurumları için sağlam bir teme sağladıl.

·         Kent tarihi: 'Yeni kent tarihi' 1950'lerde Britanya'da ve 1960'larda ABD'de ortaya çıktı. 'Süreç olarak şehre' baktı ve belediye başkanları ve elitlerin aksine, şehirlerdeki kendini ifade edemeyen kitleler hakkında daha fazla bilgi edinmek için niceliksel yöntemler kullandı.

·         Kırsal tarih: Tarım tarihi ekonomik ve teknolojik boyutları ele alırken, Kırsal tarih sosyal boyutu ele alır.

·         Din tarihi: Din tarihi yazımı çoğunlukla teoloji ve kilise organizasyonu ve gelişimine odaklanır. Son zamanlarda sosyal tarihin veya dini davranış ve inancın incelenmesi önem kazanmıştır.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_history

18 Şubat 2023

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)