Sosyal Psikoloji (social psychology)

Sosyal psikoloji, düşüncelerin, duyguların ve davranışların, başkalarının gerçek, hayali veya zımni varlığından nasıl etkilendiğinin bilimsel çalışmasıdır. Sosyal psikologlar insan davranışını tipik olarak, zihinsel durumlar ve sosyal durumlar arasındaki ilişkinin bir sonucu olarak açıklar;  düşüncelerin, duyguların ve davranışların meydana geldiği sosyal koşulları ve bu değişkenlerin sosyal etkileşimleri nasıl etkilediğini inceler.

Temel teoriler ve kavramlar

·         Tutumlar; sosyal psikolojide tutum, düşünceyi ve eylemi etkileyen öğrenilmiş, küresel bir değerlendirmedir. Tutumlar, onaylamanın ve onaylamamanın veya beğenip beğenmemenin temel ifadeleridir.

·         İkna; insanları rasyonel veya duygusal yollarla bir tutum, fikir veya davranışı benimsemeye yönlendirmeye çalışan aktif bir etkileme yöntemidir. İkna, güçlü baskı veya zorlamadan ziyade temyize dayanır.

·         Sosyal biliş; insanların başkaları hakkındaki bilgileri nasıl algıladığını, tanıdığını ve hatırladığını inceler. Araştırmaların çoğu, insanların diğer insanlar hakkında, sosyal olmayan veya insani olmayan hedeflerden farklı düşündükleri iddiasına dayanıyor.

o    İlişkilendirme; kişinin kendi davranışı veya başkalarının davranışı gibi davranışların açıklamalarıdır. Sosyal bilişte önemli bir araştırma konusudur.

o    Buluşsal yöntemler: Buluşsal yöntemler, bilinçli akıl yürütme yerine karar vermek için kullanılan bilişsel kısayollardır. Kullanılabilirlik buluşsal yöntemi, insanların bir sonucun olasılığını, o sonucun hayal edilmesinin ne kadar kolay olduğuna bağlı olarak tahmin etmesiyle ortaya çıkar.

o    Şemalar; bilgiyi organize eden ve bilgi işlemeyi yönlendiren genelleştirilmiş zihinsel temsillerdir, sosyal bilgi ve deneyimleri düzenlerler.

·         Benlik kavramı; insanların kendileri hakkında sahip oldukları inançların toplamıdır. Benlik kavramı, benlik şemaları adı verilen bilişsel yönlerden oluşur; bu, insanların kendileri hakkında sahip olduğu ve kendine referans veren bilgilerin işlenmesine rehberlik eden inançlardır.

·         Sosyal etki; insanların birbirleri üzerindeki ikna edici etkilerini ifade eden kapsayıcı bir terimdir. Sosyal psikolojide temel bir kavram olarak görülmektedir.

·         Grup dinamikleri; sosyal psikologlar kalabalıkların davranışları gibi grupla ilgili olguları incelerler. Grup, sosyal ilişkiler yoluyla birbirine bağlanan iki veya daha fazla birey olarak tanımlanabilir. Gruplar etkileşime girme, birbirlerini etkileme ve ortak bir kimliği paylaşma eğilimindedir

·         Kişilerarası çekim; insanların birbirleriyle ilişkileriyle ilgili önemli bir çalışma alanı, insanları birbirlerinden hoşlanmaya, ilişkiler kurmaya ve (bazı durumlarda) aşık olmaya yönlendiren tüm faktörleri ifade eden kişilerarası çekimdir.


(a) Etkili bir ikna modeli olarak bir ayrıntılandırma olasılığı modeli, (b) sosyal psikologların gruplar içindeki ve hem gruplar hem de bireyler arasındaki etkileşimleri incelemesini tanımlayan şematik bir çizim

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_psychology

29 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)