Sosyal Bilimlerin Tarihi (history of the social sciences)

Sosyal bilimlerin tarihi, Batı felsefesinin ortak kökeninden gelir ve çeşitli öncülleri paylaşır, ancak en bilinçli olarak 18. yüzyılın başlarında pozitivist bilim felsefesiyle başlamıştır. 20. yüzyılın ortalarından bu yana, 'sosyal bilim' terimi daha genel olarak sadece sosyolojiyi değil, antropolojiden psikolojiye ve medya çalışmalarına kadar, toplumu ve kültürü analiz eden tüm disiplinleri ifade etmeye başladı;.

Toplumun bilimsel kurallar ve metodolojiyle standart ve nesnel bir şekilde incelenebileceği fikri nispeten yenidir. Konfüçyüs gibi filozofların uzun zamandan beri toplumsal roller benzeri konularda geliştirdikleri teoriler insan toplumunun bilimsel analizi, Aydınlanma Çağı'ndan ve Modernite söylemlerine doğru entelektüel kopuşa özgüdür.

Sosyal bilimler dönemin ahlak felsefesinden doğmuş olup, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi gibi Devrimler Çağı'ndan etkilenmiştir. Sosyal bilimlerin 18. yüzyıldaki başlangıcı, Diderot'nun büyük ansiklopedisinde, Rousseau ve diğer öncülerin makalelerinde yansıtılmaktadır.

20. yüzyılın başlarında Aydınlanma felsefesine çeşitli çevrelerde itiraz edildi. Bilimsel devrimin sona ermesinden itibaren klasik teorilerin kullanılmaya başlanmasının ardından çeşitli alanlar, teorik bir yapı oluşturmak için deneysel çalışmaların ve denklemlerin incelenmesinin yerini matematik çalışmalarına bıraktı. Sosyal bilimlerin alt alanlarının gelişimi metodoloji açısından oldukça niceliksel hale geldi.

Tersine, insan davranışına ve onu etkileyen sosyal ve çevresel faktörlere ilişkin bilimsel araştırmanın disiplinler arası ve disiplinler arası doğası, birçok doğa biliminin sosyal bilim metodolojisinin bazı yönleriyle ilgilenmesine neden oldu. Sınırların bulanıklaşmasına örnek olarak sosyal tıp çalışmaları, biyokültürel antropoloji, nöropsikoloji ve bilim tarihi ve sosyolojisi gibi yeni ortaya çıkan disiplinler verilebilir. İnsan eylemi, bunun sonuçları ve etkilerinin araştırılmasında niceliksel ve niteliksel yöntemler giderek daha fazla entegre edilmektedir.

20. yüzyılın ilk yarısında istatistik, uygulamalı matematiğin bağımsız bir disiplini haline geldi. İstatistiksel yöntemler güvenle kullanıldı.

Çağdaş dönemde, önerilen bir 'büyük teoriyi' birbirine bağlayacak güce ve inceliğe hangi metodolojinin sahip olabileceği konusunda fikir birliğine varmaya yönelik çalışmalar, yavaş da olsa, devam ediyor.

Zaman dilimleri

Antik Çağ: Platon'un Devlet'i, siyaset felsefesi ve adil yaşam üzerine etkili bir incelemedir. Aristoteles, Politika ve Atinalıların Anayasası gibi toplumsal örgütlenme üzerine çeşitli çalışmalar yayınladı. (Şekil)


Sosyal bilimlerin tarihi (SBT) zaman dilimleri

 

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_social_sciences

5 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)