Sonuççuluk (consequentialism)

Etik felsefede sonuççuluk, kişinin davranışının sonuçlarının, o davranışın doğruluğu veya yanlışlığı hakkındaki yargının nihai temeli olduğunu savunan normatif, teleolojik etik teorilerin bir sınıfıdır. Bu nedenle, sonuççu bir bakış açısına göre, ahlaki açıdan doğru bir eylem (veya eylemde bulunmamak), iyi bir sonuç üretecek olan eylemdir.

Sonuççuluk, eudaimonizm (mutluluk veya refah) ile birlikte, herhangi bir eylemin ahlaki değerinin, içsel değere sahip şeyler üretme eğiliminden oluştuğunu iddia eden teleolojik etiğin kategorisine girer.

Sonuççular genel olarak bir eylemin ancak ve ancak o eylemin (veya bazı görüşlere göre o eylemin tabi olduğu kuralın) herhangi bir iyilik ve kötülük dengesi yaratması, muhtemelen üretmesi veya üretmeye yönelik olması durumunda doğru olduğunu savunurlar.

Farklı sonuççu teoriler, ahlaki iyileri nasıl tanımladıkları konusunda farklılık gösterir; başlıca adaylar arasında haz, acının yokluğu, kişinin tercihlerinin tatmini ve daha geniş ‘genel iyi’ kavramları yer alır.


 

https://en.wikipedia.org/wiki/Consequentialism

18 Kasım 2023

 

GERİ (felsefe, TABLO)