Sonokimya (sonochemistry)

Kimyada, sonokimya çalışması, ultrasonun sıvılarda akustik kavitasyon oluşturmadaki etkisini anlamakla ilgilidir, bu da solüsyondaki kimyasal aktivitenin başlamasına veya artmasına neden olur. Bu nedenle, ultrasonun kimyasal etkileri, ultrasonik ses dalgasının çözeltideki moleküllerle doğrudan etkileşiminden kaynaklanmaz.

Kimyasal özellikleri ve reaktiviteyi artırmak veya değiştirmek için genellikle ultrasonik aralıkta (>20 kHz) ses dalgalarının kullanımı olan sonokimya, uzun süredir devam eden ve sürdürülebilir bir tekniktir, ancak uygun fiyatlı kurulumlara rağmen diğer aktivasyon protokollerinden daha az ilgi görmüştür. Çok çeşitli kimyasal ve biyolojik uygulamalarda ultrasona dayalı stratejilerin etkisinin altını çizmek gereksiz olsa bile, kavitasyonel etkilerin yorumlanması ve akustik alanın oynadığı gerçek rolle ilgili önemli yanlış anlamalar vardır. Bu perspektifte, özellikle mekanizmaları göz önünde bulundurarak, sonokimyanın sentetik organik kimyadaki potansiyelini, geçmiş ve yeni gelişmelerden seçilmiş örnekler aracılığıyla tartışıyoruz. Bu tür örnekler, belirli kontrol etkilerini ve çalışma kurallarını göstermektedir. Alanda ilerlemeyi dört gözle beklerken geçmişe bakıldığında, sonokimyasal aktivasyonun bazı esasları damıtılmış olacaktır. (pubs.acs.org/)


(a) Ultrasona karşılık gelen yaklaşık frekans aralıkları; kabaca, bazı uygulamalar belirtilmiştir (wikipedia), (b) organik sonokimya şematik (pubs.acs.org/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sonochemistry

20 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)