Soluma (breathing)

Soluma (veya nefeslenme), çoğunlukla karbondioksiti dışarı atmada ve oksijeni içeri almada, iç ortamla gaz alışverişini kolaylaştırmak için havanın akciğerlere (nefes alma) ve akciğerlerden (nefes verme) hareket ettirildiği ritmik bir süreçtir.

Tüm aerobik yaratıklar hücresel solunum için oksijene ihtiyaç duyarlar; bu oksijen, gıdalardan elde edilen moleküllerle reaksiyona girerek enerji elde eder ve atık ürün olarak karbondioksit üretir. Soluma veya dış solunum, alveollerde difüzyon yoluyla gaz değişiminin gerçekleştiği akciğerlere hava getirir. Vücudun dolaşım sistemi bu gazları hücresel solunumun gerçekleştiği hücrelerin içine ve hücrelerden dışarı taşır.

Akciğerleri olan tüm omurgalıların soluması, burundan alveollere giden oldukça dallanmış bir tüp veya hava yolu sistemi aracılığıyla tekrarlanan nefes alma ve verme döngülerinden oluşur. Dakikadaki solunum döngüsü sayısı, soluma veya solunum hızıdır ve yaşamın dört temel hayati belirtisinden biridir. Normal koşullar altında, soluma derinliği ve hızı, arteriyel kandaki karbondioksit ve oksijenin kısmi basınçlarını sabit tutan çeşitli homeostatik mekanizmalar tarafından otomatik olarak kontrol edilir.

Çok çeşitli fizyolojik koşullar altında arteriyel kandaki kısmi karbondioksit basıncının değişmeden tutulması, hücre dışı sıvıların pH'ının sıkı kontrolüne önemli ölçüde katkıda bulunur. Sırasıyla karbondioksitin arteriyel kısmi basıncını azaltan ve artıran aşırı soluma (hiperventilasyon) ve yetersiz soluma (hipoventilasyon), ilk durumda hücre dışı sıvıların pH'ında bir artışa, ikinci durumda ise pH'ın düşmesine neden olur. Her ikisi de rahatsız edici semptomlara yolaçar.

Solumanın başka önemli işlevleri de vardır. Konuşma, gülme ve benzeri duyguların ifade edilebilmesi için bir mekanizma sağlar. Esneme, öksürme, hapşırma gibi refleksler için de kullanılır. Yeterli ter bezleri bulunmadığı için terleme yoluyla ısıyı düzenleyemeyen hayvanlar, soluyarak buharlaşma yoluyla ısı kaybedebilir.

Normal ve farklı patolojik soluma modellerini gösteren bir grafik

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Breathing

26 haziran 2024

 

GERİ (biyoloji)