Solipsizm (solipsism)

Solipsizm (tekbencilik), yalnızca kişinin zihninin var olduğundan emin olduğu felsefi fikirdir. Epistemolojik bir konum olarak solipsizm, kişinin kendi zihni dışındaki herhangi bir şeye ilişkin bilginin kesin olmadığını savunur; dış dünya ve diğer zihinler bilinemez ve zihnin dışında var olmayabilir.

Çeşitler

Değişen şüphecilik derecelerine paralel olarak değişen derecelerde solipsizm vardır:

·        Metafizik solipsizm, solipsizmin bir çeşididir. Sübjektif idealizm felsefesine dayanan metafizik solipsistler, benliğin var olan tek gerçeklik olduğunu ve dış dünya ve diğer kişiler de dahil olmak üzere diğer tüm gerçekliklerin bu benliğin temsilleri olduğunu ve bağımsız bir varoluşa sahip olmadıklarını savunurlar.

·        Epistemolojik solipsizm idealizmin bir çeşididir. Dış dünyanın varlığı aslında yanlış olmaktan ziyade çözülemez bir soru olarak kabul edilir.

·        Metodolojik solipsizm, solipsizmin agnostik bir çeşitidir. ‘Bilgi’nin katı epistemolojik gerekliliklerine (örneğin, bilginin kesin olması gerekliliği) karşıt olarak bulunur.


Solipsizm, sadece kişinin kendi zihninin var olacağından emin olduğu ideolojidir (https://tr.pinterest.com/pin/367958232058246018/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Solipsism

18 Kasım 2023

 

GERİ (felsefe, TABLO)