Solar Gözlem (solar observation)

Solar gözlem, Güneş'i ve davranışını ve Yeryüzü ile ve solar sistemin geri kalanıyla olan ilişkisini inceleyen bilimsel bir araştırmadır. Planlı solar seyri binlerce yıl önce başladı. Bu ilk çağı takiben solar gözlemler 1600'lerde teleskoplar, ardından yirminci yüzyılda uydularla araştırılmaya başlandı.

Tarih öncesi

Stratigrafik veriler, solar döngülerin yüz milyonlarca yıl boyunca gerçekleştiğini göstermektedir; prekambriyen tortul kayaçlardaki varve (yıllık tortu veya tortul kaya tabakası) ölçümleri, döngüye karşılık gelen tabaka kalınlığında tekrarlayan zirveleri ortaya çıkarmıştır.

Ağaç halkalarının analizi, geçmiş solar döngülerinin ayrıntılı bir resmini ortaya çıkardı: Dendrokronolojik (tree-ring dating) olarak tarihlenen radyokarbon konsantrasyonları, 11400 yılı kapsayan güneş lekesi aktivitesinin yeniden yapılandırılmasına izin verdi.

Erken dönem gözlemleri

Babilliler zamanından beri solar aktivite ve ilgili olaylar düzenli olarak kaydedilmiştir. M.Ö. 8. yüzyılda, solar tutulmaları tanımladılar; muhtemelen onları numerolojik kurallardan tahmin ettiler. Güneş lekelerinin en eski kaybolmamış raporu, M.Ö. 800 dolayında Çin ‘Değişim Kitabı’na kadar uzanmaktadır. Kitapta kullanılan ifadeler, "bir dou Güneş’te görülür" ve "bir mei Güneşt’e görülür" olarak tercüme edilir, burada dou ve mei koyulaşma veya karama (içeriğe bağlı olarak). Gözlemler, Çinli ve Koreli gökbilimciler tarafından bağımsız olarak değil, imparatorların emriyle düzenli olarak kaydedildi.

17. ve 18. Yüzyıllar

Giordano Bruno, Johannes Kepler, Thomas Harriot ve Frizce, Johannes ve David Fabricius, Christoph Scheiner 1610-1611 yılları arasında güneş lekeleriyle ilgili çeşitli teleskopik ölçümlerle gözlemlerde bulunmuşlardır. 1613'te Galileo, Scheiner'in 1612'deki güneş lekelerinin Merkür'ün yörüngesindeki gezegenler olduğu iddiasını reddetti ve güneş lekelerinin yüzey özellikleri olduğunu gösterdi.

19. Yüzyıl

Ondokuzuncu yüzyılda solar spektroskopi, solar çevrim, fotoğrafik tekrikler, Rotasyon ve uzay havası ile ilgili konularında çok sayıda bilim adamı ve ekibi çeşitli araştırmalar ve gözlemlerde yapmıştır.

20. Yüzyıl

Yirminci yüzyıl, gözlemciler, koronagrafi, spektroheliografi, solar radyo patlamaları (bir solar parlamayla oluşturulan geniş bir dalga bandını kapsayan radyo dalgaları), uydular, ölçüm proksiler ve diğer çeşitli gelişmeleri kapsayan bir dönem olmuştur.

21. yüzyıl

4 Kasım 2003’de uydu enstrümantasyonu tarafından gözlemlenen en güçlü parlama gerçekleşmiştir. Güneş lekesi ve infrared spektral hat ölçümleri 2000'li yılların ilk on yılının ikinci yarısında yapıldı. 2007'den 2009'a kadar, güneş lekesi seviyeleri ortalamanın çok altındaydı: Mayıs 2013'te güneş lekesi sayısı 90'dır.

Güneş lekesi sayılarının 400 yıllık tarihi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_observation

3 Aralık 2020

 

GERİ (güneş)
GERİ (ilişkili konular)