Solar Fenomen (solar phenomena)

Solar fenomenler, Güneş'te magnetik olarak ısınan dış atmosferlerde meydana gelen doğal olaylardır. Bu fenomenler, solar rüzgar, radyo dalgası akışı, solar parlamalar gibi enerji patlamaları, koronal kütle atımı veya solar püskürmeler, koronal ısınma ve güneş lekeleri dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir.

Görünüşe göre bu fenomenler, güçlü magnetik alanlar üreten Güneş kütlesinin merkezine yakın bir sarmal dinamo ve daha küçük magnetik alan dalgalanmaları üreten yüzeye yakın kaotik bir dinamo tarafından üretilir.

Tüm solar dalgalanmalar solar varyasyon (çeşitlilik) olarak adlandırılır. Güneş'in gravitasyonal alanı içindeki tüm solar varyasyonlarının kolektif etkisi uzay havası olarak adlandırılır. Hava koşullarının önemli bir bileşeni, Güneş’in üst atmosferinden salınan bir plazma akışı olan solar rüzgardır; kuzey kutbu ve güney kutbunda gökyüzünde doğal ışık gösteren aurora'dan (polar ılışlar) sorumludur.

Uzay havası bozuklukları, Yer’de güneş fırtınalarına, iletişimi kesintiye uğratmaya, Yer’in magnetosferindeki jeomagnetik fırtınalara ve iyonosferde ani iyonosferik bozulmalara neden olabilir. Solar şiddetinde değişiklik Yer’in iklimini etkiler. Bu varyasyonlar, buzul çağları ve Büyük Oksijenlenme Olayı gibi olayları açıklayabilir. Güneş'in bir kırmızı bir dönüşmesi muhtemelen yeryüzündeki yaşamı sona erdirecektir.

 
Solar aktivitesi ve ilgili olaylar, MÖ 8. yüzyıldan beri kaydedildi. Babilliler solar tutulmaları yazmış ve muhtemelen tahmin etmişken, günümüze ulaşan en eski güneş lekeleri raporu Çin ‘Değişimler Kitabı'na dayanmaktadır (MÖ 800).

Solar koronanın ilk tanımı 968'de, en erken güneş lekesi çizimi 1128'de ve bir güneş çıkıntısı 1185'te ‘Novgorod Rus Chronicle'da tanımlandı.

Teleskopun icadıyla, 1600'lerde ilk ayrıntılı gözlemler yapılması ve büyük ilerlemeler sağlandı.

Solar spektroskopisi 1800'lü yıllarda başladı ve solar atmosferinin özellikleri belirlenebilirken, daguerreotypy oluşturulması (ilk fotoğrafik proses) 2 Nisan 1845'te ilk solar fotoğrafların çekilmesini sağiadı. Fotoğrafçılık, güneşsolar ışınları, granülasyon ve spektroskopi çalışmalarına yardımcı oldu.

20. yüzyılın başlarında Amerika'da astrofiziğe ilgi arttı. Dünya çapında solar teleskoplar ve bir dizi yeni gözlemevi inşa edildi.

Koronagrafinin 1931 icadı, koronanın tüm gün ışığında incelenmesine izin verdi.


(a) Güneş atmosferinde gezinen solar malzemenin uzun bir çıkıntısı/filamment, (b) solar partiküller Yer’in magnetosferiyle etkileşime girer

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_phenomena

24 Kasım 2020

 

GERİ (güneş)
GERİ (ilişkili konular)