Solar Çekirdek (solar core)

Güneş çekirdeğinin, merkezden yaklaşık 0.2 ila 0.25 solar yarıçapına kadar uzandığı kabul edilir; Güneşin ve solar sisteminin en sıcak kısmıdır, merkezde 150 g/cm3 yoğunluğa ve 15 milyon Kelvin sıcaklığa sahiptir.

Çekirdek, merkezde 265 milyar bar olarak tahmin edilen bir basınçta sıcak, yoğun plazmadan (iyonlar ve elektronlar) yapılmıştır. Füzyon nedeniyle, solar plazmanın bileşimi kütlece dış çekirdekte %68-70 hidrojenden, çekirdek/Güneş merkezinde %34 hidrojene düşer.

Solar yarıçapın 0.20 içindeki çekirdek, Güneş'in kütlesinin %34'ünü, ancak Güneş'in hacminin sadece %0.8'ini içerir. 0.24 solar yarıçapın içinde, Güneş'in füzyon gücünün %99'unu üreten çekirdek bulunur. Dört hidrojen çekirdeğinin bir helyum çekirdeğiyle sonuçlanabileceği iki farklı reaksiyon vardır: Güneş'in salınan enerjisinin çoğundan sorumlu olan proton-proton zincir reaksiyonu ve CNO (karbon-azot-oksijen) döngüsü.

Yaklaşık 3.7×1038 proton (hidrojen çekirdeği) veya kabaca 600 milyon ton hidrojen, saniyede 3.86×1026 joule enerji açığa çıkaran helyum çekirdeğine dönüştürülür. Çekirdek, Güneş ısısının neredeyse tamamını füzyon yoluyla üretir; yıldızın geri kalanı, çekirdekten dışarıya ısı transferi ile ısıtılır.

Çekirdek Füzyonu (çekirdek kaynaşması) iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu reaksiyonun sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar.

Yıldız çekirdek bireşiminin bir parçası olarak, yıldızın kütlesine ve bileşimine bağlı olarak yıldız çekirdeklerinde birkaç dizi farklı çekirdek tepkimesi yer alır. Kaynaşan element çekirdeğinin net kütlesi tepkimeye giren kütlenin toplamından azdır. Kaybolan bu kütle E=mc² kütle-enerji bağıntısına göre enerjiye çevrilir.

Hidrojen çekirdek kaynaşma süreci sıcaklıktan etkilenir, çekirdek sıcaklığındaki orta derece bir artış kaynaşma hızını önemli derecede artırır. Sonuç olarak ana dizi yıldızlarının çekirdek sıcaklıkları küçük bir M-sınıfı yıldızda 4 milyon K ‘den, büyük bir O-sınıfı yıldızdaki 40 milyon K’ ya kadar değişkenlik gösterir.

Proton-proton zincirleme tepkisine bakış

Güneşin 107 K’lik sıcaklıktaki çekirdeğinde hidrojen proton-proton zincirleme tepkimesi ile helyuma dönüşür.

4 1H → 2 2H + 2 e+ + 2 ne (4.0 MeV + 1.0 MeV)
2 1H + 2 2H → 2 3He + 2 g (5.5 MeV)
2 3He → 4He + 2 1H (12.9 MeV)
------------------------------------------------------
4 1H → 4He + 2 e+ + 2 g + 2 ne (26.7 MeV)

e+ bir pozitron, g gama ışını foton , ne bir nötrinodur. 2H ve 3He hidrojen ile helyumun izotoplarıdır. Bu tepkime sonucu salınan güç oldukça küçüktür. Ancak devasa sayıda tepkimenin aynı anda oluşmasıyla yıldızın ışın çıktısını sağlayacak kadar enerji üretilir.

Daha büyük yıldızlarda karbonun katalizör olduğu karbon-azot-oksijen çevrimi ile helyum üretilir.

 Karbon-azot-oksijen döngüsü

108 K’lik çekirdek sıcaklıklarına sahip olan ve kütlesi 0.5 ile 10 güneş kütlesi arasında değişen daha gelişmiş yıldızlarda ara öğe olarak berilyumu kullanan üçlü alfa süreci ile helyum karbona dönüştürülebilir [(Üç alfa süreci, üç helyum çekirdeğinin (alfa partikülleri) karbona çevirilme sürecidir)].

4He + 4He + 92 keV → 8Be
4He + 8Be + 67 keV → 12C
12*C → 12C + g + 7.4 MeV
--------------------------------
3 4He → 12C + g + 7.2 MeV

Daha büyük yıldızlarda büzülen çekirdeklerde daha ağır öğelerde Neon yanma süreci ve Oksijen yanma süreci ile yakılabilir. Yıldız çekirdek bireşiminin son aşaması kararlı demir-56 izotopunu üreten Silikon yanma sürecidir. Isı alan (endotermik) süreç haricinde artık çekirdek kaynaşması olamayacağından daha fazla erke ancak kütleçekimsel çöküş ile üretilebilir.



8 Ağustos 2020


GERİ (güneş)
GERİ (iç yapı)