Solar Astronomi (solar astronomy)

Yaklaşık sekiz ışık-dakikalık bir mesafede olan yıldız, Güneş'tir; stellar sınıf G2 V'nin tipik bir ana dizi cüce yıldızıdır ve yaklaşık 4.6 milyar yıl (Gyr) yaşındadır. Güneş değişken bir yıldız olarak kabul edilmez, ancak güneş lekesi döngüsü olarak bilinen aktivitede periyodik değişikliklere uğrar. Bu, güneş lekesi sayısında 11 yıllık bir salınımdır. Güneş lekeleri, yoğun magnetik aktivite ile ilişkili ortalamadan daha düşük sıcaklıklara sahip bölgelerdir.

Güneş, ilk kez bir ana dizi yıldızı haline geldiğinden bu yana aydınlığı %40 arttı. Güneş ayrıca, yeryüzünde önemli bir etkiye sahip olabilecek aydınlıkta periyodik değişiklikler geçirdi. Maunder minimumun (uzun süreli güneş lekesi minimumu), örneğin, Orta Çağ'da küçük Buz Devri fenomenine neden olduğuna inanılmaktadır.

Güneş'in görünür dış yüzeyine fotosfer denir. Bu tabakanın üstünde kromosfer olarak bilinen ince bir bölge vardır. Kromosfer, sıcaklıkların hızla arttığı bir geçiş bölgesiyle ve son olarak aşırı ısıtılmış korona ile çevrilidir.

Güneş'in merkezinde çekirdek bölge denilen, nükleer füzyonun gerçekleşmesi için yeterli sıcaklıkta ve basınçta bir hacim bulunur. Çekirdeğin üstünde, plazmanın radyasyon yoluyla enerji akışını ilettiği radyasyon bölgesi vardır. Bunun üstünde konveksiyon bölgesi yeralır (gaz malzemenin, konveksiyon olarak bilinen gazın fiziksel yer değiştirmesi yoluyla enerji taşıdığı). Konveksiyon bölgesi içindeki kütlenin hareketinin güneş lekeleri üreten magnetik aktiviteyi yarattığına inanılmaktadır.

Plazma partiküllerinden oluşan bir solar rüzgar, solar sistemin en dış sınırında heliopausea ulaşana kadar sürekli olarak Güneş'ten dışarı doğru akar. Solar rüzgar yeryüzünü geçerken, Yer’in magnetik alanıyla (magnetosfer) etkileşime girer ve solar rüzgârı saptırır; ancak bazılarını Yer’i saran Van Allen radyasyon kuşaklarını yaratarak yakalar.

Solar astronomiyle ilgili tipik bazı görüntüler; (a) 28 ekim 2003; X ışını dalga boylarında şimdiye kadar gözlemlenen üçüncü en güçlü bir solar parlama (NASA/ESA/SOHO), (b) 11 Mart 2015; 2297 güneş lekesi bölgesinden güçlü bir X2 sınıfı sarı parlama (NASA/SDO), (c) 6 Eylül 2017; Güneş'in ortasında X9.3 sınıfı bir solar parlamanın görünür ve ultraviyole görüntüsü (NASA/ GSFC/SDO)

(ESA: European Space Agency, SOHO: Solar and Heliospheric Observatory, SDO: Solar Dynamics Observatory, GSFC: Space Flight Center)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Astronomy#Solar_astronomy

24 Kasım 2020

 

GERİ (güneş)
GERİ (ilişkili konular)