Siyaset Bilimi (political science)

Siyaset bilimi siyasetin bilimsel çalışmasıdır. Yönetişim ve güç sistemleriyle ve siyasi faaliyetlerin, siyasi düşüncenin, siyasi davranışın ve ilgili anayasa ve yasaların analiziyle ilgilenen bir sosyal bilimdir.

Modern siyaset bilimi genel olarak üç alt disipline ayrılabilir: karşılaştırmalı siyaset, uluslararası ilişkiler ve siyaset teorisi.

Genel Bakış: Siyaset bilimi, karar almada gücün tahsisi ve aktarımı, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar dahil olmak üzere yönetim rolleri ve sistemleri, siyasi davranış ve kamu politikaları ile ilgili sosyal bir çalışmadır.

·         Ülkeye özgü çalışmalar: Siyaset bilimciler belirli bir ülkedeki siyasi olayları inceleyebilirler. Örneğin, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasetini veya yalnızca Çin'in siyasetini inceleyebilirler.

·         Krizleri öngörmek: Siyasi geçiş teorisi ve krizleri analiz etme ve tahmin etme yöntemleri19 siyaset biliminin önemli bir bölümünü oluşturur. Kritik geçişleri tahmin etmek için çeşitli genel kriz göstergeleri ve yöntemler önerilmiştir.

Araştırma yöntemleri: Siyaset bilimi metodolojik olarak çeşitlidir ve esas olarak siyaset bilimi alanında geliştirilenlere ek olarak psikoloji, sosyal araştırma, siyaset felsefesi ve diğerlerinden kaynaklanan birçok yöntemi benimser.

Eğitim: Siyaset bilimi, muhtemelen bir bütün olarak, sosyal bilimler gibi, akademideki 'iki kültür', bilimler ve beşeri bilimler arasındaki fay hattında yaşayan bir disiplin olarak tanımlanabilir.

Yazılar: Genel siyaset bilimlerinde en yaygın akademik yazı, orijinal bir araştırma sorusunu araştıran araştırma makaleleridir.


Siyaset bilimi alt dalları ve siyaset bilimiyle ilişkili tipik bazı araştırma alanları ve yöntemlerin şematik gösterimi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Political_science

21 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)