Sismoloji (seismology)

Sismoloji, yer hareketlerini ve depremleri inceleyen jeofizik bilim dalıdır. Dalga yayınımı prensibi ile arzın merkezi incelenebildiği gibi, çok küçük yeryüzü parçalarının incelenmesi de mümkündür. Yeryüzünde yapılacak olan her tür sanatsal yapının hesaplarında kullanılacak paremetrelerin belirlenmesinde ve yeraltı zenginliklerinin belirlenmesinde de kulanılmaktadır.

Sismoloji, titreşimlerin kayadan sismik dalgalar olarak geçme özelliğini kullanır. Bu dalgalar iki tipte gelir: basınç dalgaları (P dalgaları) ve shear (kayma) dalgaları (S dalgaları). P dalgaları S dalgalarından daha hızlı hareket eder; her ikisi de dalga hızları derinlikle değiştikçe eğilen yörüngelere sahiptir.

Refleksiyon (kırılma) sismolojisi bu kavisli yörüngeleri kullanır. Ek olarak, kaya veya tortudaki katmanlar arasında süreksizlikler varsa, sismik dalgalar yansıtılır. Refleksiyon (yansıma) sismolojisi yansımalarla bu katman sınırlarını belirler.

Metotlar, sismik dalgaların farklı toprak türlerinde (veya kayalarda) farklı hızlara sahip olmasına bağlıdır: Buna ek olarak, dalgalar farklı toprak türleri veya kaya türleri arasındaki sınırları aştıklarında kırılır. Yöntemler, genel toprak tiplerinin ve tabakaların sınırlarına veya anakayaya yaklaşık derinliğinin belirlenmesini sağlar.

Bir sismik dizi şeması


https://en.wikipedia.org/wiki/Reflection_seismology#Marine_survey_acquisition_(streamer)

2 Ocak 2020
26 Nisan 2023


GERİ (jeofizik)
GERİ (yeryüzü tablo)