Sismoelektrik Metotlar (seismoelectric methods)

Sismoelektrik yöntem, sismik dalgalar tarafından topraklarda ve kayalarda elektromagnetik alanların üretilmesine dayanır. Bu teknik hala geliştirilme aşamasındadır ve gelecekte, genellikle sıvılarla (gözeneklilik, geçirgenlik, fiziksel özellikler) ilgili özelliklerin yanı sıra, yeraltındaki sıvıların elektriksel özellikleriyle tespit edilmesi ve karakterizasyonu gibi uygulamalara da adaydır.

Sismik bir dalga bir arayüzle karşılaştığında, arayüzde elektrik dipolü oluşturan bir yük ayrımı yaratır. Bu dipol, zemin yüzeyindeki antenler tarafından tespit edilebilen bir elektromagnetik dalga yayar.


Sismik (P veya kompresyon) dalgalar yer malzemelerine (toprak, kaya, ..) stres uyguladığında, dört jeofizik olay meydana gelir:
·         Malzemenin direnci sismik dalga tarafından modüle edilir.
·         Sismik dalga, akım potansiyellerine benzer elektrokinetik etkiler yaratır.
·         Sismik dalga piezoelektrik etkiler oluşturur.
·         Sülfit minerallerinde yüksek frekanslı ses ve radyo frekansı üretilir.

İki sismoelektrik dalga tipi: (a) sismik dalga arayüzden geçmeden önce, tek sismoelektrik sinyaller doymuş gözenekli ortamda sismik P dalgasına eşlik eden sinyallerdir, (b) sismik dalga arayüzden geçtikten sonra, elektromagnetik hız ile hareket eden dönüştürülmüş sismoelektrik sinyaller yaratılır


9 Ocak 2020


GERİ (jeofizik)
GERİ (Jeofiziksel araştırma)