Sismik Metotlar (seismic methods)

Sismik metotlar, refleksiyon (yansıma) sismolojisi, sismik refraksiyon (kırılma) ve sismik tomografi gibi yöntemleri içerir.

Refleksiyon sismolojisi, Dünya'nın yeraltı yüzeyinin özelliklerini yansıyan sismik dalgalardan tahmin etmek için sismoloji ilkelerini kullanan bir keşif jeofiziği yöntemidir. Yöntem, dinamit veya Tovex patlaması gibi kontrollü bir sismik enerji kaynağı, özel bir hava tabancası veya bir sismik vibratör gerektirir.

Sismik refraksiyon (kırılma) yöntemi, yer altı jeolojik koşullarını ve jeolojik yapıyı karakterize etmek için sismik dalgaların jeolojik katmanlar ve kaya/toprak birimleri üzerindeki kırılmasını kullanır.

Sismik tomografi, Dünya'nın yeraltı yüzeyini depremler veya patlamalar tarafından üretilen sismik dalgalarla görüntülemeye yönelik bir tekniktir. P-, S- ve yüzey dalgaları, sismik dalga boyu, dalga kaynağı mesafesi ve sismograf dizisi kapsamına bağlı olarak farklı çözünürlükteki tomografik modeller için kullanılabilir. (Bir P dalgası, sismolojide sismik dalgalar olarak adlandırılır; elastik bir dalgadır. S dalgaları, ikincil dalgalar veya kayma dalgalarıdır; bazen elastik S dalgası olarak da adlandırılır)

Sismometrelerde alınan veriler bir ‘invers (ters çözüm) problem’i çözmek için kullanılır, burada dalga yollarının yansıma ve kırılma yerleri belirlenir. Bu çözüm, yapısal, termal veya bileşimsel varyasyonlar olarak yorumlanabilen hız anomalilerinin 3D görüntülerini oluşturmak için kullanılabilir. Yerbilimciler bu görüntülerden çekirdek, manto ve levha tektonik proseslerinii daha iyi anlamak için yararlanır.

Sismik refleksiyonun ana hatları

S-dalgası refraksiyonu; iki yatay tabaka



9 Ocak 2020


GERİ (jeofizik)
GERİ (Jeofiziksel araştırma)