Sinirbilim (neuroscience)

Sinirbilim, sinir sistemi (beyin, omurilik ve çevresel sinir sistemi), işlevleri ve bozukluklarının bilimsel olarak incelenmesidir. Nöronların, glia ve sinir devrelerinin temel ve acil özelliklerini anlamak için fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji, gelişimsel biyoloji, sitoloji, psikoloji, fizik, bilgisayar bilimi, kimya, tıp, istatistik ve matematiksel modellemeyi birleştiren çok disiplinli bir bilimdir.

Öğrenmenin, hafızanın, davranışın, algının ve bilincin biyolojik temellerinin anlaşılması, Eric Kandel tarafından biyolojik bilimlerin 'destansı mücadelesi' olarak tanımlanmıştır.

Sinirbilimin kapsamı, zamanla sinir sistemini farklı ölçeklerde incelemek için kullanılan farklı yaklaşımları içerecek şekilde genişledi. Sinirbilimcilerin kullandığı teknikler, bireysel nöronların moleküler ve hücresel çalışmalarından, beyindeki duyusal, motor ve bilişsel görevlerin görüntülenmesine kadar çok genişledi.

Sinir sistemiyle ilgili bilimsel çalışmalar yirminci yüzyılın ikinci yarısında, özellikle moleküler biyoloji, elektrofizyoloji ve hesaplamalı sinirbilimdeki gelişmelere bağlı olarak önemli ölçüde arttı. Bu, sinirbilimcilerin sinir sistemini tüm yönleriyle incelemesine olanak tanıdı: nasıl yapılandırıldığı, nasıl çalıştığı, nasıl geliştiği, nasıl arızalandığı ve nasıl değiştirilebileceği gibi.


(a) Bir nöronun ayrıntılı resmi (Wiki), (b) nöronun tanımlanması (Wiki), (c) insan sinir sistemi (Wiki)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Neuroscience

16 Ağustos 2024

 

GERİ (biyoloji)