Sinir Sistemi (nervous system)

Biyolojide sinir sistemi, bir hayvanın vücudunun, farklı bölgelerine sinyaller ileterek hareketlerini ve duyusal bilgileri koordine eden son derece karmaşık bir kısmıdır. Sinir sistemi, vücudu etkileyen çevresel değişiklikleri tespit eder ve bu tür olaylara yanıt vermek için endokrin sistemle birlikte çalışır.

Sinir dokusu ilk kez yaklaşık 550 ila 600 milyon yıl önce solucan benzeri organizmalarda ortaya çıktı. Omurgalılarda merkezi sinir sistemi (CNS) ve periferik sinir sistemi (PNS) olmak üzere iki ana bölümden oluşur. CNS beyin ve omurilikten oluşur. PNS esas olarak, CNS'yi vücudun diğer bölgelerine bağlayan uzun liflerin veya aksonların kapalı demetleri olan sinirlerden oluşur.

Beyinden sinyalleri ileten sinirlere motor sinirler (efferent), vücuttan merkezi sinir sistemine bilgi ileten sinirlere ise duyu sinirleri (afferent) adı verilir. PNS, somatik ve otonom sinir sistemleri olmak üzere iki ayrı alt sisteme bölünmüştür. Otonom sinir sistemi ayrıca sempatik, parasempatik ve enterik sinir sistemlerine bölünmüştür. Acil durumlarda enerjiyi harekete geçirmek için sempatik sinir sistemi etkinleştirilirken, organizmalar rahat bir durumdayken parasempatik sinir sistemi etkinleştirilir. Enterik sinir sistemi, gastrointestinal sistemi kontrol etme işlevi görür. Beyinden çıkan sinirlere kraniyal sinirler, omurilikten çıkan sinirlere ise omurilik sinirleri denir.

Sinir sistemi, hücresel düzeyde nöron adı verilen özel bir hücre tipinin varlığıyla tanımlanan sinir dokusundan oluşur. Nöronlar, diğer hücrelere hızlı ve hassas bir şekilde sinyal göndermelerini sağlayan özel yapılara sahiptir. Bu sinyalleri, akson adı verilen ince lifler boyunca ilerleyen elektrokimyasal uyarılar şeklinde gönderirler; bunlar, elektriksel sinapslar yoluyla doğrudan komşu hücrelere iletilebilir veya kimyasal sinapslarda nörotransmitter adı verilen kimyasalların salınmasına neden olabilir. Bir nörondan sinaptik sinyal alan bir hücre uyarılabilir, inhibe edilebilir veya başka şekilde modüle edilebilir.

Nöronlar arasındaki bağlantılar, bir organizmanın dünyaya ilişkin algısını oluşturan ve davranışını belirleyen sinir yolları, sinir devreleri ve daha büyük ağlar oluşturabilir. Sinir sistemi, nöronların yanı sıra, yapısal ve metabolik destek sağlayan, glial hücreler (veya kısaca glia) adı verilen diğer özel hücreleri de içerir. Sinir sistemindeki birçok hücre ve damar kanalı, aktif nöronların yüksek enerji taleplerini hızlı bir şekilde karşılamak için serebral kan akışını düzenleyen nörovasküler üniteyi oluşturur.

Sinir sistemleri çok hücreli hayvanların çoğunda bulunur, ancak karmaşıklıkları büyük ölçüde farklılık gösterir. Sinir sistemi olmayan tek çok hücreli hayvanlar, çok basit vücut planlarına sahip olan süngerler, plakozoanlar ve mezozoanlardır. Radyal olarak simetrik organizmalar olan ktenoforların (tarak jöleleri) ve cnidarians'ın (anemonları, hidraları, mercanları ve denizanasını içerir) sinir sistemleri, yaygın bir sinir ağından oluşur. Birkaç solucan türü dışında diğer tüm hayvan türlerinde, bir beyin, bir merkezi kordon (ya da paralel uzanan iki kordon) ve beyinden ve merkezi kordondan yayılan sinirleri içeren bir sinir sistemi bulunur. Sinir sisteminin boyutu en basit solucanlarda birkaç yüz hücreden, Afrika fillerinde yaklaşık 300 milyar hücreye kadar değişmektedir.

Merkezi sinir sistemi, bir hücreden diğerine veya vücudun bir kısmından diğer kısmına sinyaller göndermek ve geri bildirim almak için çalışır. Sinir sisteminin arızalanması, genetik kusurlar, travma veya toksisiteye bağlı fiziksel hasar, enfeksiyon veya basitçe yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Nörolojinin tıbbi uzmanlığı sinir sistemi bozukluklarını inceler ve bunları önleyebilecek veya tedavi edebilecek müdahaleleri arar. Periferik sinir sisteminde en sık görülen sorun, diyabetik nöropati ve multipl skleroz ve amyotrofik lateral skleroz gibi demiyelinizan bozukluklar gibi farklı nedenlere bağlı olabilen sinir iletiminin bozulmasıdır.

Sinirbilim, sinir sisteminin incelenmesine odaklanan bilim alanıdır.


(a) İnsan sinir sisteminin şeması (byjus), (b) tipik bir nöronun yapısı, (c) bir örümceğin iç anatomisi (sinir sistemi mavi renkte)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nervous_system

26 haziran 2024

 

GERİ (biyoloji)